L'ideal de cuina de muntanya que tots tenim al cap és del de cassoles, guisats i sopes típiques de la cuina tradicional. Però a les muntanyes catalanes hi ha restaurants de tota mena que sovint passen desapercebuts; especialment els que s'ubiquen al Prepirineu, la porta d'entrada a l'alta muntanya que guarda un producte i uns vins excepcionals. A Tremp, capital del Pallars Jussà i municipi més gran de Catalunya, trobem un restaurant regentat per joves que ha recuperat un antic bar de carretera per consolidar un projecte innovador basat en el producte de temporada i de proximitat.

Un negoci centenari

El Cafè d'Espanya el va inaugurar a Tremp la família del Llorenç Aguilar, l'actual propietari, l'any 1898. Després de tota una vida d'activitat, l'any 74 el Cafè es va traslladar a la ubicació actual. Dos anys més tard, al 76, va canviar de mans, fins al 2021, moment en què va abaixar la persiana. El 2023, però, el Llorenç, juntament amb l'Ismael Ramírez, van decidir reprendre el projecte i ara fa gairebé dos anys que regenten el Cafè d'Espanya amb un aire renovat. El que va ser un bar de poble durant tota una vida ara s'ha convertit en un local jove, ple de talent i amb una aposta decidia pels plats de la zona i el producte de proximitat.

Tots els plats, a més de fer bona pinta, fan també molt bona olor; un senyal inequívoc que el producte amb què treballen és de qualitat

Xatonada del Cafè Espanya de Tremp
Xatonada del Cafè d'Espanya de Tremp / Foto: Oriol Foix Duaigües

Malgrat que s'ubica al centre de Tremp, en una zona de pas pels qui pugen de Balaguer cap a la Pobla de Segur, al Cafè d'Espanya convé anar-hi amb reserva. El local, amb sostres alts, un únic menjador i la barra i la cuina al fons, és lluminós i està decorat amb quadres i cartells que recorden l'antic negoci de fa uns anys. L'espai, com l'oferta, és informal, sense tovalles ni pretensions; i l'equip, humil i professional, està format per joves amb talent i molt treballadors.

Producte de proximitat

És dissabte al migdia i el menjador és ple a vessar. Per sort, tenim taula reservada i amb en Gerard —un ramader de la zona de qui molt aviat sentireu a parlar— prenem posicions per començar a demanar. La carta és clara i senzilla, amb una oferta que canvia cada dos mesos i feta només amb productes de proximitat. Comencem l'àpat amb les croquetes de pollastre i bolets, cruixents per fora i cremoses per dins. Seguim amb la xatonada, feta amb una escarola gens amarga i uns bons talls de peix amb els quals no han escatimat. Acompanyem l'amanida amb un suggeriment del Llorenç: la taronja amb sardina fumada i olivada, una combinació ben curiosa i molt gustosa. Seguim amb un clàssic, la truita de patata feta al moment, cremosíssima per dins i acompanyada d'unes llesques de pa amb tomata, i tastem també les mandonguilles de la casa, fetes amb una salsa de tomata amb un gust molt casolà. Tots els plats, a més de fer bona pinta, fan també molt bona olor; un senyal inequívoc que el producte amb què treballen és de qualitat.

Trobar una cuina regentada per joves que apostin pels productes de la zona, i que ho facin fora de la gran ciutat, és un fet poc habitual avui dia

Plat de calçots al Cafè Espanya de Tremp
Calçots confitats amb ou i romesco del Cafè d'Espanya de Tremp / Foto: Oriol Foix Duaigües

Abans d'arribar a les postres, tastem dos plats més "creatius". En cap cas es tracta d'un restaurant d'alta cuina, però el Cafè d'Espanya és un local gastronòmic que va una mica més enllà de ser un bar tradicional. A diferència de la majoria d'establiments de la zona, que serveixen productes com els calçots i el corder fets a la brasa, aquí aposten per donar-los un format original en què ressalti igualment el sabor del producte. Els calçots, confitats i acompanyats d'un ou fet a baixa temperatura i una bona salsa romesco, són un plat sucós perfecte per sucar-hi pa. D'altra banda, el corder se serveix en petits tacos acompanyats d'envinagrats. Dos plats curiosos que precedeixen unes postres casolanes igualment excepcionals: el tiramisú i les textures de xocolata. Tot plegat ho maridem amb un vi negre de la zona, un Nummulit negre del celler El Vinyer, de la DO Costers del Segre.

Les racions del Cafè d'Espanya són abundants i els preus són assequibles. La relació qualitat preu és molt bona tenint en compte que és un dels únics restaurants del Pallars amb una oferta d'aquest estil. Trobar una cuina regentada per joves que apostin pels productes de la zona, i que ho facin fora de Barcelona, és un fet poc habitual avui dia. El futur de la restauració passa per projectes joves com aquest que prestigien el producte local i demostren el talent de les noves generacions a la cuina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!