Si hom s'aventurés a pujar fins a la planta 19 del nou hotel Grand Hyatt de Barcelona, se sorprendria en descobrir que, en sortir al terrat, acaba de posar un peu al Perú, amb l'altre encara a Catalunya. No es tracta d'un miratge: el rooftop allotja el restaurant Maymanta, regne i domini del xef peruà Omar Malpartida, que ofereix una carta criolla, barreja entre la gastronomia del país andí i la cultura culinària de la Mediterrània.

🍴 Els millors restaurants a Barcelona de menjars típics d'altres països
 

Després de consolidar la seva visió a Menorca, amb el restaurant Kaypa, i a Eivissa, amb el Maymanta original, el xef Malpartida ha aterrat a Barcelona i, indubtablement, ha arribat per quedar-se. L'èxit de la inauguració del restaurant s'ha celebrat entre còctels a base de pisco -aiguardent de bandera peruana- i parades de menjar a cada racó del restaurant que han transformat el Maymanta en un food market on degustar alguns dels seus plats més emblemàtics sota el segell Ruta 0. El origen.

Serra, selva, costa

L'experiència és d'allò més immersiva. La Ruta 0 comença amb un passaport les pàgines del qual resen els tres paratges peruans que serveixen d'inspiració al xef Malpartida en l'elaboració dels seus plats. Serra, selva, costa. A Huánuco, un departament del Perú solcat per serres, Omar Malpartida va aconseguir tècniques gastronòmiques ancestrals i ingredients natius que trasllada als paladars dels seus comensals en forma d'anticuchos, unes broquetes de carn, particularment de cor de boví, que l'equip del xef prepara in situ a la graella, amb les ocasionals flamarades il·luminant la vista panoràmica de Barcelona a la seva esquena. Tampoc no falten els cebiches frescos i les empanades de carn empolvorades amb sucre que els cambrers ofereixen a cada pas.

Deliciosos 'anticuchos' de cor de boví elaborats a la graella davant dels comensals / Foto: O. G.

L'Amazones, que inclou la major part del territori del Perú, ofereix al xef ingredients exòtics com l'ají, indispensable per a l'elaboració de la salsa huancaína, la base de la qual conté també formatge fresc i galetes de soda, i que, sempre sent fidel a la premissa de la fusió amb la Mediterrània, se serveix acompanyant uns excel·lents arrossos de marisc, la combinació del qual va ser inspirada per la ciutat costanera de Piura. El mar arriba també fins a la planta 19 de l'hotel en forma d'ostres fresques preparades amb llima. Serra, selva, costa.

Arròs de marisc acompanyat de salsa huancaína / Foto: O. G.

Però no només els sabors transporten els comensals fins al Perú sense sortir de Barcelona. Les danses tradicionals del Perú han amenitzat la vetllada, exhibint els costums i la història d'un país amb una herència cultural barreja del llegat de les civilitzacions precolombines i els matisos que van arribar juntament amb els colons amb vaixell.

La posada en escena de tres danses tradicionals del Perú han apropat als convidats, encara més, si fos possible, al país andí / Foto: O. G.

"Aquest projecte és una carta d'amor a la meva terra i a la seva diversitat. Volem que cada persona que travessi les portes de Maymanta se senti transportada al Perú, als seus paisatges, als seus sabors, i a les seves històries," ha expressat Malpartida. Un desig que, sens dubte, s'ha vist realitzat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!