Posar-hi un peu i impregnar-te de la personalitat i la història de Barcelona. Fart de trepitjar locals impersonals, avorrits i monòtons, sens dubte la taverna Casa Alfonso trenca amb aquesta abusiva repetició dels restaurants de la capital catalana. Encoratjat per la celebració dels 90 anys d'aquesta casa de menjars, decideixo visitar-la per tastar no només els platets que hi ofereixen, sinó descobrir l'essència d'un dels establiments més mítics de la ciutat comtal.

Casa Alfonso: una taverna autèntica de Barcelona

Una catifa vermella amb les lletres blanques 'Casa Alfonso' dona la benvinguda a l'interior d'aquest establiment carregat de significat. A mà esquerra una petita xarcuteria per comprar embotits i carns que degustes als plats i al damunt de la porta d'entrada quasi una desena de rellotges amb les agulles clavades en diferents minutatges. Perquè sí, Casa Alfonso és immortal i el temps i l'experiència d'un àpat entre aquestes quatre parets és etern.

Part de l'interior de Casa Alfonso / Foto: Jordi Tubella

Des de 1934, són quatre les generacions familiars que s'han encarregat i s'encarreguen de portar a bon port el llegat d'aquesta taverna. També són quatre les generacions de barcelonins que s'han educat gastronòmicament a la ciutat. I només ens resta donar les gràcies. "El meu somni és poder celebrar amb orgull els 100 anys", m'explica l'Alfonso García. Ell, de fet, és el III Alfonso García, recollint el relleu del seu avi i del seu pare, també els dos Alfonso García. Ara bé, la quarta generació, i el futur de Casa Alfonso, és en bones mans amb el coneixement i l'empenta de la seva filla Clàudia que dirigeix i gestiona el dia a dia perquè tot surti bé amb mà de ferro, valenta i decidida.

 L'interior de Casa Alfonso és molt més que gastronomia. Són records familiars del clan García, són quadres i objectes preuats que arriben al cor, són petits detalls familiars que transmeten una unió entre generacions preciosa i són pinzellades de Barcelona i Catalunya que Casa Alfonso ha pogut contemplar. "Casa Alfonso obria les portes durant la Guerra Civil per estar al peu del canó durant la guerra i al servei del poble, de la gent del barri. Només la pandèmia i alguns mesos d'obres han forçat el tancament temporal de la taverna al llarg d'aquests 90 anys", em confessa l'Alfonso.

Una barra preciosa, històrica i deliciosa / Foto: Jordi Tubella

I les obres, per cert, mínimes i de puntetes pel que respecta al material immortal que adorna l'espai: la barra, els mobles que separen els dos menjadors, la sala secreta i la fusta present, el terra tan mític, etc. Un espai que fa olor de bona gastronomia i fa olor de tradició i caràcter, gràcies als coneixements i habilitats brutals del cuiner Marc Comerma. Envoltat de públic local i turista a parts iguals, a causa de la seva immillorable ubicació (c/ de Roger de Llúria, 6) és una destinació obligada i quotidiana per als amants del bon menjar de tota la vida.

Pa amb tomàquet i pernil de gla infal·lible / Foto: Jordi Tubella

Un refugi de la tradició

Pa amb tomàquet i el millor pernil de gla ibèric, croquetes, truita de patates, embotits, ensalada russa, guisats, arrossos, ous trufats, flors de carxofes, steak tàrtar, pannacotta i moltíssimes coses més que conformen un ventall deliciós a Casa Alfonso. Delícies de tota la vida, que satisfan tots els paladars i tots els gustos amb un tiquet mitjà d'uns 25 o 30 euros.

Flors de carxofa ben gustoses / Foto: Jordi Tubella

Evolucionant de botiga de queviures d'ibèrics a restaurant emblemàtic de Barcelona. El local va obrir les portes com un magatzem d'adobs conegut a la ciutat com un local emblemàtic on adquirir els millors productes ibèrics i mariscs, fins i tot podent degustar al mateix local els productes. Arribats els anys 70, es va incorporar per primera vegada a la capital catalana l'avui típic entrepà en pa de barra, molt semblant a la baguette francesa. La idea va sorgir d'un dels clients, que sempre han estat referència per evolucionar d'acord amb els suggeriments que s'anaven aportant a un local aleshores capitanejat pels avis Alfonso i Ramona, que seguien treballant de valent per mantenir l'estil, la qualitat del local i l'atenció al client.

Què millor que un excel·lent arròs a Casa Alfonso / Foto: Jordi Tubella

Als anys 80 i amb l'arribada a la direcció de l'actual Alfonso, el local es va adaptar com a taverna històrica i Colmado Gurmet, on és possible gaudir de la seva gastronomia, alhora que es pot adquirir tots els seus productes ibèrics. "He anat incorporant i matisant nous plats a la carta escoltant sempre els comensals que són els qui tenen la raó", conclou Alfonso, que afegeix "però mantenint l'essència infranquejable del 1934". Després de 90 anys d'existència, Casa Alfonso té previst dur a terme durant aquesta tardor diferents actes commemoratius per a clients i amics en què s'uniran “tradició, història i producte”, actes amb què reivindicar i rememorar els trets que han definit a la taverna barcelonina durant tota la història.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!