En Hideki Matsuhisa és un xef reconegut dins i fora de casa nostra: el 2001 va obrir el seu restaurant Shunka, vuit anys després, Koy Shunka i, més tard, Kak Koy i Majide. I des de fa un parell d’anys, al costat del grup Sagardi, Ikoya recrea una taverna japonesa just al davant del mercat de Santa Caterina. Diu Matsuhisa que Ikoya neix de l’amalgama entre Barcelona i Tòquio: de la profusió dels ingredients mediterranis que pobles mercats de la nostra ciutat i de l’esmolada tècnica japonesa que els talla i cuina amb precisió.
Taverna Ikoya: l'amalgama entre Barcelona i Tòquio
L’espai, creat per Txema Retana i enfustat amb gust de dalt a baix, ampli, amb zona de taula per qui no vulgui seure a la llarga barra en forma d’u, tal com a les autèntiques izakayes, on podrà observar com es prepara el sushi que aviat arribarà al plat.
Però a Ikoya, com a les tavernes japoneses, no només s'hi menja sushi. Hi ha platets vegetals i també carnívors, ja que la robata o graella japonesa és un dels elements claus aquí, i que fa de nexe d’unió amb la tècnica més representativa de la cuina del grup basc.
Per començar, hi ha tàrtar de tonyina clàssic o amb formatge La Peral i pinyons; fregits com la tempura de calamar, el karage de pollastre o el kakiage de verdures i gambes, i clàssics com el tofu agedashi, l’edamame a la brasa o la sopa de miso shiru.
I també sushi: sashimi, nigiris, hosomaki (en trobareu un de natto, que és soja fermentada, un ingredient menys conegut i corrent a les cartes nacionals) i uramakis. Pel que fa a la robata, on s’agrairia que les racions fossin una mica més grans per tal de gaudir-les al màxim, la carn, el peix i el marisc passen delicadament per la graella, sigui pop, peix mantega, turbot o kokotxas, pluma ibèrica o wagyu. Ara bé, el toc d’Ikoya trenca amb el minimalisme japonès i condimenta amb alegria plats que també podrien sostenir-se per si sols.
En la seva voluntat maximalista, de ser un restaurant japonès per a qualsevol moment i per a tots els gustos, Ikoya també compta amb dos tipus de ramen: de salsa de soja (shoyu) i de porc i miso (tonkotsu).
A l’apartat de postres, ingredients clàssics de la rebosteria japonesa: matcha en format suflé o trufa, sèsam negre com a gelat que acompanya un pastís de xocolata, sakura en pastís de formatge, i també kakigori, el gelat granissat, amb el gust de la fruita de temporada.