Tornar als orígens, en molts sentits. Aquest passat mes febrer es van complir 30 anys exactament des que Alexandra Chechelnitskaya, la mare de Leo Chechelnitskiy, va obrir Intertapa, un restaurant de tapes que va ser marc de molts moments tant a la sala com a la seva àmplia terrassa, amb vista a la Sagrada Família.
Ara, amb el nom de taverna MADRE, reformulat tant en el seu interiorisme com en la seva proposta gastronòmica, connecta amb tot el fil argumental dels negocis creats per Leo Chechelnitskiy. L'exitós Babula Bar, a l'Eixample, explica la història de la seva àvia Estela i MADRE, la d'Alexandra, una història compartida amb Leo. MADRE, en certa manera, també aplaudeix els orígens del barri on ell va viure i que actualment busca reformular la seva identitat, fugint de l'imperi del turista per la basílica monumental propera. Els records de Leo dels anys 90 són els d'un barri familiar, amb cases de menjar tradicionals, entre elles molts bars regentats per gallecs i els seus fantàstics plats icònics. Bona part d'aquesta història comuna d'una família amb el barri manté el testimoni a les parets del nou local, plena d'imatges i records d'aquest recorregut.
Una essència que a MADRE se celebra amb guisats, tradició, matèria primera de qualitat, ambient proper i despreocupat, però molt dinàmic i un tracte a sala exquisit i sense formalitats. Destaca la seva selecció de tapes i d'arrossos, tots ells en format individual, així com uns fora de carta que encapsulen aquests sabors de xup-xup amb les joies que des de cuina trobin a l'oferta dels seus proveïdors habituals.
Aquesta taverna als peus de la Sagrada Família recull aquests records i els plasma amb una carta de 20 platets, comprenent aquells de cambra freda, amb imprescindibles de la tapa, i els principals més saborosos entre els quals s'explica la potent proposta de plats fora de carta. Amb una cuina ininterrompuda de migdia a mitjanit, els 7 dies de la setmana, es tenen en compte diversos moments de consum: des de la tapa o vermut del migdia als plats que es gaudeixen amb ganivet, forquilla i cullera si cal. Plats fantàstics com l'arròs melós de carn ibèrica, el fals Wellington de croissant amb filet de vedella, el caneló de botifarra amb ceps i beixamel trufada o un sublim suquet de rap amb cloïsses i patates. Per agafar pa i sucar.
Ara bé, la tapa per obrir boca presenta també una oferta de tradició, sense trobar a faltar cap de les tapes que les defineixen com a clàssics de la nostra gastronomia: la truita sucosa de patates i ceba, els bunyols de bacallà amb salsa romesco, l'ensalada russa amb llagostins o unes simples i perfectes anxoves del Cantàbric.
Per arrencar aquest projecte, el Leo s'envolta del seu equip de confiança amb el xef executiu del grup, Andy Feher, dirigint la cuina. Tots ells senten un profund afecte pel projecte MADRE. L'entenen com una evolució a tot el camí recorregut, i seguint la visió del Leo, tenen clar que aquest restaurant informal on es menja bé i es beu millor, serà rebut pel barri amb els braços oberts.
Qui conegui la trajectòria de Chechelnitskiy sap que per al Leo el menjar i la beguda estan a un mateix nivell d'excel·lència. Per això, la carta de vins és una de les potes en què es fonamenta el MADRE: s'ofereix una cuidada selecció d'una vintena de referències nacionals i internacionals de blancs, negres i escumosos, plena d'excel·lents vins i referències d'acotada relació qualitat-preu.