L'edat d'or, més enllà de ser un programa de televisió dels anys 80, va ser un període iniciat als anys 60 i té el seu moment àlgid entre els 70 i els 75. En aquest període, el grau de satisfacció amb la pròpia vida és més gran, la felicitat més plena i, almenys en termes de mitjana, no hi ha dificultats econòmiques ni problemes que amenacin el benestar aconseguit. Sona bé, oi? Un concepte associat a la cultura, a la televisió, a la societat, etc. Però, i a la gastronomia?

Terraza Martínez: dècada daurada gastronòmica

La Terraza Martínez s'alça com l'exponent de l'edat d'or al sector culinari. Un establiment barceloní situat a la falda de Montjuïc amb unes vistes envejables i un paisatge descomunal de 360 graus de la ciutat de Barcelona. El juliol d'enguany el local compleix deu anys. Tota una dècada acompanyada d'èxits i del restaurant ple de gom a gom, amb uns plats clàssics que s'han mantingut sempre, mentre que n'han aparegut de nous per representar la nova cuina i delectar els paladars amb nous estímuls gustatius.

L'espai de la Terraza Martínez / Foto: Cedida

La Terraza Martínez s'alça com l'exponent de l'edat d'or al sector culinari. Un establiment barceloní situat a la falda de Montjuïc amb unes vistes envejables i un paisatge descomunal de 360 graus de la ciutat de Barcelona

Al carrer de Miramar número 38, s'amaga un tresor visual i gastronòmic. D'aquells llocs que hi pots arribar a través d'una bona caminada vertical, però que un cop arribes a la meta tens aquella sensació de profit i d'haver valgut molt la pena. La Terraza Martínez s'ubica en un enclavament verd i natural inesperat, tractant-se de la capital de Catalunya. Però els seus arbres, el seu parc, els jardins que l'envolten i el mar que es dibuixa a l'horitzó infinit fan del restaurant un indret únic i excepcional. Els 10 anys d'existència, solidesa i excel·lència justifiquen i deixen entreveure que els queda molts i molts anys per celebrar.

Des dels clàssics a la innovació més exquisida

Una taula a la muntanya màgica de Barcelona que apunta al mar. Un enclavament únic. Martínez, un restaurant singular situat al lloc amb més encant de Barcelona. Unes vistes inoblidables al port, a la ciutat i a la mar. Un oasi on oblidar el soroll de la ciutat. A Barcelona, a la muntanya, sobre la mar. Un racó en el qual refugiar-se i un mirador al qual apuntar-se. Poètic i gastronòmic. Què pot sortir malament?

Tàrtar de tonyina vermella amb shiso i all blanc / Foto: Cedida

El menú que se'm presenta recorre els deu anys d'història del local. Des dels clàssics de la cuina catalana i nacional, fins a la innovació i plats més exquisits que han evolucionat a poc a poc, però sense pausa per elevar l'exigència gastronòmica del restaurant. Per començar un vermut de la casa, un pa de coca de cal mossèn amb tomàquet de penjar, croquetes de pernil de gla, ensaladilla russa amb ventresca de tonyina i seitó a la malaguenya, amb cèrcols de ceba i sàvia fregida.

Clàssic arròs Martínez de conill i pollastre / Foto: Cedida

Seguidament, la Terraza Martínez vol homenatjar el producte de proximitat, sempre present a la seva experiència, amb un porro rostit al Josper, formatge de cabra, tomàquets cherry confitats i vinagreta d'avellanes, un tàrtar de tonyina vermella amb shiso i all blanc, escopinyes super king al vapor i, per últim, gamba vermella de Palamós a la brasa. Menció especial per la gamba i la tonyina, plats que hom repetiria fins a no poder més. Tanmateix, en un món dominat per l'efímera novetat, tornar als orígens reconforta. El tastet d'arròs Martínez de conill i pollastre i la costella de boví Dry Aged madurada 40 dies. Una carn, per cert, a 24 € cada 100 grams. Paga la pena? Dir-te que sí és quedar-me curt, segurament. I per últim unes postres de pinya i coco i un mini braç Martínez per posar la cirereta a un sopar d'or.