S’acosta un dels dies més especials de l’any per als padrins i padrines i els seus fillols i filloles. El Dilluns de Pasqua és sinònim de mones en forma de pastissos més tradicionals o les desitjades figures de xocolata amb les personalitats i tendències de l’actualitat. Tot i que és una jornada pensada per als més petits de la casa, els adults també podem gaudir d’aquestes mones i d’una bona sobretaula que, sens dubte, millorarà acompanyada d’uns bons vins.

 

Per maridar postres en general, us donarem dos consells que mai fallen. El primer és buscar un bon vi dolç: una malvasia de Sitges, una garnatxa de l’Empordà o un moscatell, com el vi dolç que us recomanem avui. El segon és jugar amb bombolletes que continguin una mica de sucre, és a dir, que no sigui brut nature. Ara us expliquem un bon exemple també d’escumós brut. Aquí teniu, doncs, en el capítol d’aquesta setmana i dins la secció del maridatge del producte del mes, dos vins magnífics per gaudir el doble de les mones de Pasqua.

Tripolar (RIM Empordà)

Em sento molt identificada amb en Jordi Esteve i la seva història. Un noi jove que, fa uns anys, decideix canviar la ciutat i el món empresarial per anar a viure a un petit poble de l’Alt Empordà i crear el seu projecte: celler RIM, on elabora vins de mínima intervenció amb grans de raïm que provenen de vinyes molt velles de la zona que ha anat recuperant. M’encanten dues coses d’ell: com escriu i el seu Tripolar, 100% moscatell d’Alexandria.

Tripolar significa que el vi és un cupatge, una barreja, de tres elaboracions que provenen de tres veremes diferents. La primera, de raïm que s’ha convertit expressament en pansa. La segona, most bullit, una tècnica ancestral catalana que consisteix, tal com el seu propi nom diu, en bullir el most per concentrar els sucres. En la tercera, es cull el raïm sobremadurat a la vinya, el que es coneix també com a verema tardana. Quan aquestes tres collites estan a mig fermentar, s’uneixen en un dipòsit d’acer inoxidable on hi reposen un any. Una petita part farà criança en una bota molt vella de 60 litres que havia contingut vi ranci. El resultat de tota aquesta dificultat i complexitat és un vi molt especial, un joc entre dolç i àcid que no deixa indiferent ningú.

Vins Laura Serrano Maridatge amb mones de Pasqua / Foto: Carlos Baglietto
Les dues propostes per acompanyar les mones de Pasqua / Foto: Carlos Baglietto

Duran Origin Gran Reserva Brut (Ramon Canals)

Ens endinsem dins la DO CAVA per parlar-vos de Ramon Canals. Un celler familiar situat a Castellví de Rosanes que es crea l’any 1978, gestionat actualment per la tercera generació, en Ramon i la Marta. Ell és farmacèutic i un enòleg amb experiència en zones vinícoles tan prestigioses del món com Champagne, Napa Valley, Yarra Valley o Marlborough

Actualment, elaboren tant vins tranquils com caves, però nosaltres avui ens hem decantat pel Duran Origin Gran Reserva Brut, un cava deliciós que ha obtingut multitud de premis, entre ells el Vinari 2024 al millor escumós reserva. Barreja de xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay i amb un envelliment de 48 mesos, és un escumós complex i brut, que ens indica que conté una mica de sucre i, conjuntament amb la frescor de les bombolles, ens maridarà perfecte la nostra mona de Pasqua. Esperem que us atreviu amb aquestes dues propostes i que les gaudiu moltíssim ben acompanyats. Bona Setmana Santa a tothom!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!