Els vins de Montsant són vins del Priorat? Geogràficament i administrativament parlant, sí; i també de la Ribera d'Ebre. Els vins de la DO Montsant són vins de la DOQ Priorat, però? Evidentment, no. La DO Montsant és una denominació d'origen jove? Sí, tot just enguany complirà vint anys d'existència. La viticultura al territori de la DO Montsant és una cosa moderna i de fa quatre dies? No, fa més de dos mil anys que s'hi conrea la vinya i s'hi elabora vi.
DO Montsant, molt més que vins del Priorat
Seguim. Són reconeguts internacionalment els vins del Montsant gràcies al fet que la denominació d'origen limita amb la DOQ Priorat? No ho sabem, però el que sabem és que fa més d'un segle, molt abans de la revolució vinícola al Priorat, els vins de Montsant gaudien de gran prestigi entre els comerciants del Rosselló o Bordeus, a més de rebre nombrosos premis internacionals en el món vinícola. Més preguntes, va. Són les cooperatives vinícoles un dels pilars fonamentals de la denominació d'origen? Sens dubte: les de Capçanes, Masroig, Falset, Cornudella o Ulldemolins en són la columna vertebral, no només per tractar-se de centres neuràlgics vinícoles amb vins de prestigi mundial, sinó perquè aquestes cooperatives han contribuït a mantenir la identitat agrícola del territori i evitar la despoblació de la zona, demogràficament molt dèbil durant tot el segle vint.
I el terreny, és igual de difícil i dur que el de la DOQ Priorat? La zona de la DO Montsant limita en forma de ferradura amb la de la DOQ Priorat, és a dir, l'encercla gairebé del tot. Això vol dir que les diferències en el terreny són mínimes, ja que les vinyes de Montsant creixen en terrenys abruptes, costers i terrers de geomorfologia molt variada amb sòls de licorella, granit o argila. Envoltada i protegida per tres serres a nord, est i oest que generen un microclima propi dins la zona vinícola del Montsant, les gairebé 2.000 hectàrees de vinya made in DO Montsant -antigament coneguda com a Subzona Falset de la DO Tarragona- s'erigeixen en terrenys que van dels 150 als 700m d'altitud.
Com veiem, doncs, sovint pot generar confusió la diferència entre la DO Montsant i la DOQ Priorat, però la millor manera de comprendre que els vins de Montsant tenen una identitat pròpia és descobrint la seva història i el seu territori, sí, però sobretot tastant els seus millors vins. La Meritxell Falgueras n'ha triat aquests tres bons exemples.
Les Sorts Sycar 2018
Celler Masroig
DO Montsant
Syrah i Carinyena
Al voltant de 12€
Amb més de cent anys d'història, el Celler Masroig treballa des de 1917 per elaborar vins que expressin el terreny d'argila vermella on viuen les 420 hectàrees d'aquest celler històric del Priorat. Les Sorts Sycar n'és un dels vins més representatius: elaborat amb carinyena -una de les varietats que doten d'identitat la zona- i syrah, es tracta d'un vi negre d'ànima moderna, amb personalitat, frescor i un bon caràcter afruitat. Amb una criança de 14 mesos en bótes de roure francès i un filtrat suau, el ressò de la fusta es deixa notar entre els tanins, també persistents. Un vi relativament econòmic i ideal per descobrir l'essència del Montsant i, sobretot, d'un dels seus cellers més especials.
Peraj Ha'abib 2017
Celler de Capçanes
DO Montsant
Cabernet Sauvignon, Garnatxa i Carinyena
Al voltant de 30€
Si no saps pronunciar el nom d'aquest vi, no pateixis, pots dir "el vi kosher de Capçanes" i tothom t'entendrà igual. Si aquest és un vi especial no només és perquè sigui un dels millors negres del Montsant o perquè s'elabori amb garnatxes de més de 50 anys plantades en vinyes a 500m d'altitud, sinó perquè és un vi kosher, és a dir, elaborat sota l'estricta supervisió del rabí de la comunitat jueva de Barcelona. Això vol dir, també, que el vi ha de quedar en mans jueves durant tot el procés de manufacturat i embotellat. I, sobretot, que només una persona jueva pot obrir l’ampolla. Peraj Ha'abib s'elabora sense ús de fertilitzants orgànics ni bacteris, llevats o enzims afegits, però més enllà d'aquestes especificacions tècniques respectuoses amb la Llei Jueva, es tracta d'un vi intens, de textura sedosa i amb una càrrega afruitada d'alts continguts minerals, ideal per beure durant la pasqua jueva (Le Pessaj) i, en cas que no siguem jueus, ideal per a qualsevol àpat amb carn vermella o estofat.
Teixar 2015
Vinyes Domènech
DO Montsant
100% Garnatxa Peluda
Al voltant de 50€
Arriba l'hora de posar-se dempeus, ja que davant d'un Vi de Finca Qualificada cal fer, com a mínim, una reverència. Teixar 2015 és un dels primers vins que va rebre aquesta prestigiosa qualificació per part de l'INCAVI, i que reconeix les característiques singulars i climàtiques dels vins de qualitat elaborats a partir d'una sola finca en propietat. Què té, però, la finca de la Font del Teixar, a Capçanes? Ubicada en un espai natural protegit, de gran bellesa i valor ecològic entre la serra de Llaberia i el Montalt, a 400 metres d’altitud, està envoltada de muntanyes amb boscos de pins i sotabosc mediterrani on l’orografia és molt irregular. I això, traduït a un llenguatge més planer, vol dir que aquest vi conté l'essència d'una viticultura ecològica i biodinàmica practicada en unes vinyes que, en elles mateixes, funcionen com un ecosistema interactiu per la protecció de la fauna, la flora i els microorganismes. Obrir una ampolla de Teixar 2015 és banyar-se en un mar de fruita vermella, romaní, mineralitat i la frescor agradable de la brisa de primavera al bosc. Beure'l és molt més que això, a més: textura de vellut, un final llarg i la certesa que, en la complexitat de les seves notes al paladar, s'hi amaga l'enigma d'aquells grans vins que ens ajuden a comprendre que, malgrat que es begui, el vi és molt més que una simple beguda.