Per molt que sembli mentida, existeix a Mallorca alguna cosa més meravellosa que un discàs com Alegria. De fet, existeix a Mallorca alguna cosa més espectacular, també, que les seves platges d'aigua cristal·lina com Sa Calobra, Caló des Moro o Cala Clara. Fins i tot existeix alguna cosa més atractiva que la Festa del Much, a Sineu, o els carrerons del nucli antic de Palma, o un plat d'arròs brut al restaurant Celler Sa Vinya de Binissalem. Per molt sorprenent que sembli, doncs, hi ha una cosa més esplèndida que tot això: els bons vins de Mallorca, menys famosos que la sobrassada, el balconing o la presència de Chopin a Valldemossa, però molt més essencials que tot això.
Som conscients que no ens cansaríem mai d'enumerar totes aquelles coses fascinants de l'illa més fascinant del Mediterrani: des d'unes festes de Sant Antoni a Pollença fins a una humil posta de sol a Montüiri passant pel plaer de menjar una ensaïmada amb xocolata desfeta a Ca'n Joan de s'Aigo, descobrir Sóller dalt d'un trenet del segle dinou o saber que un poble remot de l'illa, posem per cas Pina, pot esdevenir una nit de revetlla el lloc més bonic del planeta Terra en el qual gastar la vida aquella matinada. En som plenament conscients, per això en aquest Celler d'ElNacional Mallorca Special Edition la nostra sommelier Meritxell Falgueras ens proposa tres vins magnífics per viatjar a Mallorca a través dels llavis i sumar el Vi de la terra de Mallorca als tresors mallorquins que ens venen al cap quan pensem en l'illa.
ÀN/2
Ànima Negra Viticultors
Vi de la terra de Mallorca
Callet, Fogoneu i Mantó Negre
Al voltant de 16€
Ningú va a una vinoteca i diu "posa'm un Mallorca" igual que diu "posa'm un Rioja" o "posa'm un Penedès". Tampoc ningú diu "posa'm un mantó negre" amb la mateixa alegria de quan demanem "una garnatxa" o "un verdejo". En canvi, qualsevol amant del vi reconeix en una vinoteca l'etiqueta vermella de l'ÀN/2, possiblement el vi mallorquí més estimat del món. En línies generals, es coneix encara massa poc la identitat vinícola de Mallorca, de les seves dues Denominacions d'Origen (DO Binissalem i DO Pla i Llevant) o de les varietats autòctones més interessants de la indicació geogràfica "Vi de la terra de Mallorca". Per sort, però, bevent una copa de vi es pot descobrir amb un sol glop tota aquesta informació més pròpia de la Viquipèdia que no pas d'una carta de vins.
ÀN/2 expressa a la perfecció la tipicitat dels vins mallorquins, ja que té un cupatge a base de callet, fogoneu i mantó negre, tres varietats autòctones negres que s'adapten a la perfecció al tipus de sòl de l'illa, abundant en òxid fèrric. Gràcies a això, el vi es presenta com un vi igual de sincer com aquell vers d'Aquesta pluja que diu allò de "Tothom té defectes, jo encara t'enyor". Per sort, pocs defectes podem trobar-li a ÀN/2: com a molt, que la seva magnífica etiqueta juga massa ambiguament entre l'avantguarda russa i el constructivisme alemany. Però res més. Pel que fa a allò que bevem, i no al que veiem, és un vi d'altíssima personalitat, però tanmateix accessible, obert i agradable de beure, amb notes balsàmiques i un fons mineral de pedra seca que el fan d'allò més especial. Un vi d'amargor suau que sap persistir en el record, com totes les coses bones de Mallorca, expertes en despertar-nos l'enyor cap a elles i desitjar-les permanentment. Qui escriu aquestes ratlles, per exemple, voldria teletransportar-se ara mateix i estar escrivint aquest article des d'una terrassa de la Plaça de la Vila d'Alaró, per exemple.
12 volts
4 kilos Vinícola
Vi de la terra de Mallorca
Callet, Fogoneu, Sirah, Cabernet Sauvignon
Al voltant de 16€
"Rellotge de quars, polièster, radar, cinema, fusió nuclear, cremallera, màquina d'escriure qwerty, bomba atòmica, turbina, vitroceràmica, bolígraf, llum estroboscòpica, biquini, plaques solars: totes ses coses modernes han esperat molt", diu Coses modernes, la cançó més curiosa de Lamparetes, un dels últims discos del grup capitanejat per Joan Miquel Oliver. En aquesta enumeració d'objectes, materials i conceptes moderns podríem afegir-hi 12 volts, ja que possiblement és el primer vi de la història capaç de carregar-nos les piles. Ni begudes energètiques, ni cafès dobles: 12 volts acumula dins la seva ampolla l'energia suficient per estimular el nostre sistema nerviós amb una petita descàrrega elèctrica. O més ben dit, vinícola.
Un vi amb identitat mediterrània però tacte atlàntic, ja que 12 volts barreja un cupatge de varietats genuïnes de Mallorca com la callet i la fogoneu amb varietats bordeleses com la sirah o la cabernet sauvignon. Per tant, aires mallorquins i aroma de terra mullada; la rusticitat d'allò autòcton i la universalitat d'allò poderós. Així és aquest vi de color picota i elèctric tant a la vista com al nas, on les aromes silvestres de bosc es mesclen amb una forta presència làctica. Un vi per tothom? Sens dubte, tant pels amants dels vins cent per cent mediterranis, frescos i rodons, com pels amants dels vins punyents, on el record del cacau o la presència del cuir converteixen 12 volts en una descàrrega vinícola magníficament persistent. Hi ha alguna cosa més moderna que un vi elèctric?
4 Kilos
4 kilos Vinívola
Vi de la terra de Mallorca
Callet
Al voltant de 30€
Quan la veu de Pau Debón canta allò de "Digue´m ses coses alegres es dematins" al principi de Final, una bona resposta seria: et dic que aquest vespre beurem un 4 Kilos. Poques coses poden alegrar més un matí, amb aquella son incòmoda i aquelles ganes de cinc minuts més, que saber que aquella nit en un sopar beurem el millor vi d'aquest celler de Felanitx tan singular com imprescindible. Diem singular perquè 4 kilos és un celler especial, començant pel seu nom, que deriva de la inversió inicial de quatre milions de pessetes amb la qual Francesc Grimalt i Sergio Caballero van fundar la bodega, i acabant per l'estil atrevit i irreverent dels seus dissenys, els seus namings o la seva comunicació: aquest vídeo, sense anar més lluny, és ja una obra de culte en el museu de la publicitat vinícola nacional. A més, 4 kilos és un celler que aposta per un tipus de viticultura honesta, autèntica i natural, confiant en els preceptes de l'agricultura biodinàmica i entenent el vi com el resultat final de tot un procés on la terra, les persones, el clima i els animals tenen la mateixa importància.
Per elaborar aquest 4 Kilos, els mostos provinents d'una verema manual es vinifiquen a parts iguals en acer i en tines de fusta, amb temperatures i temps de fermentació i maceració diferents per a cada parcel·la, buscant així poder extreure el màxim caràcter de cada racó de les seves terres. La posterior criança es fa en bótes de 600 litres i s'allarga més de dotze mesos. I què en surt, de tot plegat? Un vi que expressa la mineralitat del seu terrer i el caràcter d'una vinya vella, de més de 60 anys, podada en vas. I, sobretot, la personalitat d'un monovarietal de callet que en boca es mostra amb una textura suau i avellutada, amb tanins de gran delicadesa i un equilibri perfecte. En resum, un vi meravellós amb el qual brindar, beure'n una ampolla sencera i sentir que el vi sap fer més màgica la vida. I després, igual que la cançó, com dos asteroides que han desviat sa ruta, direm que ha estat fantàstic i direm que ha estat sa lluna. I direm, també, que ha estat el vi de Mallorca.