El chardonnay és el rei dels blancs amb una intensitat aromàtica mitja, el que es denomina "vi blanc sec", i les varietats més recomanades són el xarel·lo i les garnatxes. Si tenen fermentació en bota o pas per fusta, millor que millor, encara que sigui curta, perquè donin més notes de torrats que de fruita. Amb una pasta, un rissoto o un bon peix al forn, serà més gustós!

 

El chardonnay és una varietat amb bona maduració alcohòlica i amb criança amb lligues (el battonage francès, que és remoure'l amb un pal) i pas per fusta llarg. Té unes aromes tan complexes i un color tan evolucionat, que és molt versàtil per combinar amb un menú degustació.

El caràcter de la fruita del Chardonnay poques vegades és pronunciat, fins i tot podria descriure's com sense aroma. Això vol dir que circumstàncies com el caràcter de la vinya i les tècniques de producció poden influir molt en el sabor d'un vi de Chardonnay. És comú utilitzar fermentació malolàctica, la qual cosa suavitza la fruita i l'acidesa i dona gustos de mantega i avellana. El Chardonnay també és compatible amb el roure i sovint es fermenta i/o envelleix en botes de roure francès o americà. Això dona al vi taní i aromes torrades i de nous. El remogut de les cargoles també s'utilitza per donar complexitat i cos al vi de Chardonnay. Regions clàssiques inclouen la Borgonya, Xampany, Califòrnia, Austràlia i Nova Zelanda, però es produeix Chardonnay d'alta qualitat a moltes altres regions.

Et recomano tres chardonnays amb cos del nou món: el KUMEU RIVER HUNTING HILL CHARDONNAY 2019 NEW ZEALAND, per gaudir d'un bon cos i una bona acidesa; el PENFOLDS KOONUNGA HILL CHARDONNAY 2021, un chardonnay de mig cos amb una acidesa vibrant; i L'ENEMIC CHARDONNAY 2019 MENDOZA d'Alejandro Vigil i Adriana Catena.