La Barcelona Wine Week (BWW) és la fira de referència del vi català i espanyol, sí. Però també són tres dies per reivindicar moltes causes: des de l'emergència climàtica als petits productors, passant per fer visible la lluita i altaveu de dones professionals amb un gran talent a un sector vitivinícola sovint masculinitzat. És per això que aquest dilluns la BWW ha obert el programa d'activitats amb la sessió «Vins d'Autora», en la qual vuit enòlogues de les principals DO de Catalunya d'Espanya han compartit la història i autenticitat dels seus vins. La presentadora i sommelier Meritxell Falgueras ha dirigit aquest excepcional tast guiat que ha celebrat l'excel·lència enològica femenina, organitzada per Mujeres del Vino i Raventós Codorníu.

Un clam a través de vuit copes

Així, s'han pogut tastar vins de diferents perfils, varietats, zones i estils de vinificació, mostrant la creativitat i la passió pels seus territoris de les enòlogues participants, a través d'un cava de la Conca de Barberà, un vi dolç de Màlaga, una manzanilla amb vel flor de Cadis, blancs de Rueda i Lanzarote, i negres del Priorat, La Rioja i Alella.

Laura Tragant, enòloga de Codorníu i amfitriona de la sessió, ha reivindicat la importància de “potenciar el talent femení en el sector del vi, no sols dins d'una empresa sinó de tot el col·lectiu”. Codorníu Ars Collecta Tros Nou 2010, que forma part de l'exclusiva categoria de Caves de Paratge Qualificat, ha estat la proposta de Laura Tragant per a aquest tast. Segons ha explicat, aquest cava “va començar com un aprenentatge, però ja té 15 anys de criança en ampolla i continua tenint un estil molt fresc i vital, amb molta fruita i molt llarg en boca, que encara et fa tensionar i vibrar”. Sobre el procés de creació, Tragant ha subratllat que “aquest cava és un reflex meu i jo soc un reflex seu, i encara tenim un temps per a continuar creixent i madurant junts, agafant matisos i complexitats”.

Alta Alella Orbus 2021, la creació de Mireia Pujol-Busquets, copropietària del celler familiar Alta Alella, és un negre ecològic d'alta gamma 100% Syrah. L’autora l’ha descrit com a “un vi mediterrani molt fresc i salí, amb molta estructura. El nostre gran repte és que quan el beguis puguis tancar els ulls i saber d'on ve”. Anne Cannan, enòloga de Clos Figueras i impulsora del col·lectiu Mujeres del Vino, ha presentat el seu Clos Figueras Font de la Figuera 2021, elaborat a partir de Garnatxa, Carinyena, Syrah i altres varietats complementàries. En aquest sentit, ha reconegut que “sempre m'ha agradat barrejar, no tinc la capacitat de fer un monovarietal” i ha explicat que “m'agrada viatjar i que el vi et porti al lloc d'on és”.

Premis Isabel Mijares a la Barcelona Wine Week 2025 / Foto: Cedida

Un viatge creatiu pels territoris vitivinícoles de tota Espanya

Fora de les fronteres de Catalunya, ha comparegut María Barbadillo, que representa la setena generació de l'empresa familiar Bodegas Barbadillo de Sanlúcar de Barrameda, ha iniciat la sessió amb la seva Barbadillo Sumatorio 2020, una mançanilla d'anyada molt innovadora i poc convencional amb vel en flor, que ha descrit com a “evolució del vi andalús sense perdre la seva essència tradicional, que en tastar-ho et transporta al celler”. Amor López, enòloga i fundadora d'un altre projecte familiar molt arrelat al territori, Bodega Erupción —del qual és cinquena generació com a viticultora i tercera com a productora—, ha presentat la seva segona creació, Erupción Milagro Magmasia 2022, que ha qualificat d’“indomable, autèntic i respectuós, un homenatge a la meva terra, en la qual la malvesia s'ha sabut adaptar a les erupcions volcàniques”.

Un excepcional tast guiat per celebrar l'excel·lència enològica femenina

Mayte Calvo de la Banda, enòloga i directora tècnica de Bodegas Bilbaínas, ha donat a conèixer Viña Zaco Viñedo Singular 2019, un dels grans vins de guarda de la casa. Un ull de llebre que, segons l'enòloga, aconsegueix “seleccionant la verema en diferents dies i fent una elaboració molt personalitzada per a cada part d'aquesta vinya”. També ha considerat essencial que “els vins mostrin un segell d'identitat, alguna cosa que representi el territori, dibuixar el paisatge d'aquesta anyada. El treball de creació consisteix a interpretar el que ens va donant la naturalesa”.

Per part seva, Martina Prieto Pariente, enginyera agrònoma, enòloga i cofundadora de Bodegas Prieto Pariente, ha compartit el seu verdejo monoparcelari Finca Las Comas, d'una vinya de 1910 plantada en sòl de terregall i recuperat des de 2008, del qual ha destacat la seva “versatilitat i capacitat de guarda”. Clara Verheij, fundadora de Bodegas Bentomiz ha tancat el tast amb Bentomiz Ariyanas Terruño Pizarroso 2021, elaborat amb raïm 100% moscatell d'Alexandria, “en boca suau i vellutat”. Així mateix, ha destacat que es tracta d’“una zona amb condicions exigents i difícils, i pluges escasses, en la qual les vinyes molt velles són un avantatge perquè s'han adaptat a les condicions actuals”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!