El vi el comprem, l'obrim i ens el bevem. Des de la botiga fins a la taula, el nostre contacte amb el vi sol incloure només la seva última etapa. Però darrere de cada ampolla o copa que gaudim hi ha una feina ingent que és invisible, però que cal conèixer per saber apreciar tots els matisos del vi quan prenem una copa. Tots sabem que el vi ve de la vinya, però com es cuiden els ceps, on s'elabora el vi i quines varietats es necessiten per a aconseguir el resultat que el celler desitja, són preguntes una mica més complicades i que avui ens proposem resoldre aquí. En el capítol d'aquesta setmana, la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, Carla Viladric, acompanyada a peu de vinya de l'enòleg Martí Torrallardona, ens ensenyen quin és l'origen del vi.

 

L'inici d'un projecte

Abans de posar-te a fer vi, necessites un projecte, un celler i uns recursos. El més important de tot, però, és la vinya. Sense ceps no hi ha raïm, i sense raïm no hi ha vi. Aquesta setmana ens acompanya l'enòleg Martí Torrallardona, un jove emprenedor que fa uns anys va iniciar el seu propi projecte de vi, La Fita. Ubicada a Sant Jaume Sesoliveres (Anoia), la vinya del Martí produeix raïm que madura en diferents recipients. Un dels seus preferits és la damajoana, un recipient de vidre. El vidre és un material transparent, i per tant, tal com diu en Martí, és un material sincer. A més, com que no és porós, permet que el vi s'oxidi menys i té una criança molt semblant a la que tindria en ampolla.

La vinya, abans que l'agafés en Martí, pertanyia als seus avis. Ell va voler recuperar l'ofici en honor a la família i per mantenir una tradició molt arrelada al territori

Fem un tomb per la vinya d'en Martí
Fem un tomb per la vinya d'en Martí. / Foto: C.V

Varietat de vinya vella

El Macabeu és una de les varietats que cultiva en Martí. És una varietat de raïm tímida que creix en una vinya vella dels anys 80. La vinya, abans que l'agafés en Martí, pertanyia als seus avis. Ell va voler recuperar l'ofici en honor a la família i per mantenir una tradició molt arrelada al territori. De fet, els vins que fan a La Fita són de mínima intervenció per cuidar al màxim el paisatge.

El mètode que fa servir en Martí per tutoritzar els ceps és l'emparrat de pobre

El mètode que fa servir en Martí per tutoritzar els ceps (és a dir, per guiar-ne el creixement) és l'emparrat de pobre. És un sistema de conducció d'un sol cable que permet que el treball de recollida del raïm a màquina sigui més fàcil. Un mètode diferent del que utilitza en una de les vinyes joves, amb un tutor (pal metàl·lic) cada certs ceps.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!