El xarel·lo vermell és un cep de raïm original del Penedès fruit de la mutació natural del xarel·lo. Dona vins frescos i àcids, i la veritat és que també originals, perquè no n'hi ha tants! Amb tot, en els darrers 10 anys s’han començat a plantar més vinyes.

Normalment, dona un grau alcohòlic més alt que el normal, té notes herbàcies, pot recordar a la maduixa, té records salins i és utilitzat, sobretot, per a vins blancs, rosats i escumosos.

 

Recorda que el cep és de raïm negre i els raïms són de mida mitjana i poc compactes. Les baies tenen un color rosa intens i la pell bastant gruixuda. El vi, malgrat el seu color, es considera un vi blanc, encara que té reflexos ataronjats. Al nas ens pot recordar a fruita vermella, com la grosella, la cirera o els gerds.

Com a sinonímies, té el xarel·lo rosat, cartoixà vermell, cartoixà rosat i la pansa rosa d’Alella

L’exemple que he triat ha estat el Castell de Pujades Xarel·lo Vermell de la D.O. Penedès.

Una varietat amb personalitat pròpia que continuarà fent parlar molt!