Aparentment, dos pols oposats. Dos mons que mai no es poden tocar. Però, per què sempre ha de ser així? Per què aquelles famoses enemistats no poden refer-se en una bonica i tendra amistat? Parlem de la cervesa i el vi, dos àmbits del beure mundial que no acostumem quasi mai a contemplar agafats de la mà. Aquesta setmana, la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, Carla Viladric, ens aproxima aquests dos universos i ens mostra un exemple de com poden treballar junts una cerveseria artesana i el sector vitivinícola.

 

Visitem la cerveseria artesana de Barcelona Espiga Craft Beer. L'Arnau Rovira n'és el soci i fundador i ens ensenya tres cerveses que podrien considerar-se vins, a partir de la composició amb la qual s'han elaborat. Després de 10 anys de trajectòria i haver creat més de 215 cerveses diferents, algunes de les quals uneixen el món de la cervesa i el vi.

"Fa cosa de tres anys que tenim un projecte de cerveses de fermentació espontània, les quals s'elaboren amb diferents fruites", anuncia en Rovira. El primer exemple que tenim és la Brave Lands, una fermentació mixta de cervesa i vi, 50% most de xarel·lo i 50% cervesa. Deixem madurar per obtenir-la amb tocs afruitats, provinents d'aquesta varietat del xarel·lo, amb tocs àcids i amargs que ens recorden més a una sidra que a una cervesa. I, fins i tot, ens recorda als vins naturals amb elements volàtils.

La segona cervesa és l'Orange is my new love. De caràcter àcid, amb cupatge amb diferents botes i on s'hi ha afegit taronges de València, que també han fermentat juntament amb most de cervesa i madurat en aquestes botes de vi. Per últim, hi ha la Running Away, que està feta amb pomes de Lleida. També en aquest cas és un cupatge fet amb diferents botes i madurat amb pomes ecològiques de les Terres de Ponent. "Són tres cerveses que, sense cap mena de dubte, poden enamorar els grans amants dels vins", conclou l'Arnau Rovira.

La Brave Lands, l'Orange is my new love i la Running Away són tres cerveses que també podrien considerar-se vins

Cervesa o vi? Una de les clàssiques dicotomies

Cervesa o vi? Aquesta és una de les dicotomies més pròpies dels bars, ja que alcen com les begudes alcohòliques més consumides, tal com recorda l'OCU, encara que en aquest sentit els enquestats solen consumir més vi que cervesa (un 19% davant un 17%).

Pels qui dubten en la seva elecció o els agraden les dues begudes, hi ha un nou producte que les barreja totes dues. Es coneix com a grap ale i alguns productors de cerveses artesanes a Espanya ja s'hi estan atrevint. Es tracta d'un producte d'origen italià i precisament la va descobrir Mateo Sanz, fundador i mestre cerveser de Cervesas San Frutos. Segons detalla, les primeres grapes ale que va tastar van ser "Birrifici del Ducat amb fermentacions mixtes i amb raïms molt particulars de la seva zona, i envellits en botes de vins difícils de trobar". Tal com expliquen, la grape ale "es tracta d'una most de cervesa barrejat amb most de raïm i fermentat amb ceps de llevat ale". En funció del raïm, la cervesa i la zona de cultiu, es produeixen diferents tipus de grap ale, tal com succeeix amb els mateixos vins.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!