Tothom sap què és el tinto de verano, però, en canvi, ningú no identifica el còctel negre d'estiu. Realment són el mateix, tot i que en català no tenim una paraula per referir-nos-hi. Aquesta és una de les begudes més representatives i refrescants a Catalunya i al conjunt de l'Estat durant la temporada estival. Una barreja senzilla, però deliciosa, de vi negre i gasosa (normalment amb un toc de llimona) que se serveix ben freda i es converteix en l'acompanyament perfecte per combatre la calor. Aquesta setmana la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, Carla Viladric, ens descobreix com fer un tinto de verano o còctel negre d'estiu a casa amb un pas a pas ràpid i senzill.

 

A diferència de la sangria, el còctel negre d'estiu és menys dolç i més lleuger, cosa que el fa ideal per a qualsevol moment del dia. La seva preparació és ràpida i accessible, i el seu sabor és agradable i suau, cosa que el converteix en una opció popular entre locals i turistes. A més, se sol adornar amb rodanxes de llimona o taronja, afegint un toc extra de frescor i color. Sens dubte, el negre d'estiu és sinònim d'estiu espanyol, de reunions exteriors i de l'alegria de compartir bons moments amb amics i familiars. "Sortim de la rutina d'anar-lo a comprar al supermercat de casa i descobrim com fer-lo a casa", ens aventura Viladric.

Fer un 'tinto de verano' a casa

El primer que farem és afegir a la nostra copa amb un parell de glaçons, un rajolí del nostre licor de confiança. "D'aquesta manera el que fem és dotar de més complexitat i estructura el nostre tinto de verano des d'un punt de vista aromàtic", explica la sommelier. Necessitem escollir un vi negre i l'ideal és que sigui "jove, amb fruites vermelles i fruites negres i ben marcades".

Tinto de verano fet a casa / Foto: Carla Viladric
Fer un còctel negre d'estiu a casa és molt senzill / Foto: Carla Viladric

Un dels dilemes a l'hora de fer aquesta recepta ens arriba a l'hora de seleccionar les bombolles, és a dir, la gasosa. "Podem triar una gasosa sense saboritzar o bé una gasosa amb tocs gustatius ataronjats", mostra. La sommelier escull la segona opció per realçar més encara el caràcter aromàtic de la beguda. I, finalment, la presència dels cítrics que ens ajuden a equilibrar, gràcies a la seva acidesa, la dolçor del còctel. Tallem a rodanxes una taronja i una llimona i cap a dins de la copa o el got! Un darrer consell secret que marca la diferència és el de pelar la llimona i agafar un trosset de la pell i refregar-lo per la part superior de la copa on posem els llavis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!