El món dels vins a Catalunya és divers i fascinant, reflectint una rica tradició vinícola que es remunta a segles enrere. La regió compta amb múltiples denominacions d'origen, com ara Priorat, Penedès i Empordà, cadascuna oferint vins únics. A Catalunya, es produeixen una àmplia varietat de vins, des de negres robustos i complexos, fins a blancs frescos i aromàtics, passant pels caves escumosos, coneguts internacionalment. La diversitat de microclimes i sòls a Catalunya permet cultivar diferents varietats de raïm, resultant en una impressionant gamma de sabors i estils que delecten els aficionats al vi. En el capítol d'aquesta setmana, la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, Carla Viladric, aprofundeix sobre els vins escumosos descobrint-nos com es fan al nostre país.


Vins escumosos a Catalunya: com es fan

El vi escumós és un vi alegre i festiu, per definició, una beguda sempre atractiva i envoltada de glamur. N'hi ha de molts tipus: en funció del color, de la dolçor i del mètode amb què han estat elaborats, però també segons les varietats utilitzades, la procedència del raïm, la denominació i, per descomptat, l'estil de l'elaborador.

Vins escumosos a Catalunya / Foto: Carla Viladric
Vins escumosos a Catalunya / Foto: Carla Viladric

L'enòloga viatja fins a Torrelavit per descobrir de la mà de Caves Naveran com és el procés per a l'obtenció dels vins escumosos. Passegem per la vinya de la cava, plantada el 2005 i de la varietat pinot noir, amb una extensió de dues hectàrees en les quals elaboren vins escumosos, com el Perles Roses. "Per fer el cava utilitzarem el mètode tradicional, és a dir, el de les dues fermentacions", inicia la Carla.

Descobrim com fer un vi escumós amb les fases de producció i obtenció i els grans secrets perquè surti un beure deliciós

"Primer farem un vi base, sigui en botes de roure o en acer inoxidable, i després s'ha d'embotellar afegint-hi un licor de tiratge, és a dir, una barreja de sucre i llevats i, finalment, el segellarem amb l'obturador i la xapa perquè puguem conservar el carbònic de la segona fermentació", ensenya Viladric. A continuació, el que toca fer és deixar-lo descansar a la rima, en el cas del cava és un mínim de nou mesos. "Passat aquest temps, el començarem a girar perquè quedi del tot vertical i ens quedin tots els llevats al coll de l'ampolla i puguem fer el desgorjament", sentencia la Carla.

Vins escumosos a Catalunya / Foto: Carla Viladric
Vins escumosos durant la fase d'elaboració / Foto: Carla Viladric

Quan arriba l'hora final, la del desgorjament, el que hem de fer és congelar els llevats i treure'ls la part congelada i ja la tindríem llesta per posar el tap. "Espero que gaudiu un bon vi escumós, coneixent-ne ara el procés d'elaboració", s'acomiada Carla Viladric. Ens veurem el diumenge vinent!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!