A qui no li agrada la gastronomia? Un bon trinxat, una escudella, una calçotada, una fideuada, un plat de carn increïble... Més o menys, tothom acostuma a dominar amb certa experta les receptes i coneixements d'aquestes receptes i moltes més. Ara bé, per poder parlar amb propietat de gastronomia, és necessari que tot això s'acompanyi d'un bon vi. I és aquí on la majoria de persones es troben amb el problema de les inseguretats i manca de coneixement del món vitivinícola. És per aquest motiu que aquesta setmana, la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, la Carla Viladric, ens presenta un diccionari del vi, amb els conceptes més bàsics per sortir del pas i introduir-nos en aquest món complex.


El diccionari del vi: conceptes claus i bàsics

A continuació, presentem una sèrie de mots que ens faran parlar amb propietat del vi. Comencem, per exemple, responent la pregunta de què és un vi escumós. És aquell que duu diòxid de carboni, en contraposició amb un vi tranquil, que són aquells que es produeixen en un procés de fermentació natural amb llevats del most del raïm i en què no es concentra gas carbònic. Més conceptes que hem de tenir en compte per iniciar-nos en aquest sector, per exemple, el vi monovarietal. Aquest sempre està fet a base d'una sola varietat de raïm, a diferència d'un vi multivarietal.

Aquest últim tipus de vi són anomenats els cupatges o coupage, és a dir, quan barregem vins que s'elaboren a partir de la barreja de diferents varietats d'arrel per a un resultat més rodó i personalitzat. També es pot parlar de cupatge quan s'utilitzen raïms del mateix cep, però amb característiques diferents o quan s'utilitzen raïms de diferents ceps.

"Quan podem parlar del bouquet?", pregunta Viladric. El concepte es refereix a totes aquelles aromes que sorgeixen a partir de l'evolució del vi. El bouquet del vi és l'aroma que adquireix el vi al llarg del temps. Dit altrament, és la barreja d'olors que va sorgint durant la seva elaboració i envelliment. I per què té tanta importància per als enòlegs? Pel fet que la intensitat del bouquet permet apreciar la qualitat d'un vi, entre altres característiques.

L'acidesa i l'astringència són dos conceptes fonamentals que hem de saber des del primer minut que ens endinsem al món del vi. L'acidesa en el vi és el resultat dels àcids orgànics que es troben naturalment als raïms, com l'àcid tartàric, màlic i cítric, cosa que n'afecta el sabor i la capacitat per envellir. L'astringència és la sensació de sequedat i rugositat a la boca després de degustar un vi. El terroir és un altre concepte rellevant i significa la suma de tots els factors que intervenen en el procés per aconseguir el vi final: tipus de sòl, clima, altitud, etc. Finalment, el concepte de l'anyada: és l'any que hem veremat el raïm per fer el vi i, de fet, un dels factors determinants de la qualitat d'un vi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!