Josep Grau és viticultor i desenvolupa des de fa vint anys el seu projecte vitivinícola al Montsant, on respecta i exalça les vinyes de la zona amb un concepte clar: “Si tractem les vinyes amb una viticultura en què la planta es desenvolupi plenament i respectem el raïm que arriba al celler sense modificar res, tindrem vins que portaran els nostres sentits als paratges on neixen”, assenyala Josep Grau.

Captura

Bodega Josep Grau / Foto: Cedida 

Així sorgeixen vins tan emblemàtics com La Florens, que embotella la gran qualitat de la collita i la identitat de ceps que tenen entre 75 i 105 anys, procedents de les preuades vinyes del municipi de Capçanes. Tanmateix, aquest vi guarda una bella història que el vincula amb la Florentina, la mare de Josep Grau, o, millor dit, la Florens, el diminutiu amb què l’anomenava en Josep. “La Florens evoca la personalitat d’una persona amable, serena, alegre, moderna i plena d’humanitat i capacitat d’estimar”, assegura Grau.

Captura2

Bodega Josep Grau / Foto: Cedida


La Florens embotella l’essència de les vinyes arrelades principalment sobre sòls calcaris a 340 metres sobre el nivell del mar. Es tracta d’un terreny que, malgrat les poques precipitacions, és capaç de retenir la humitat. L’escassetat en matèria orgànica proveeix les collites de raïm concentrades i expressives i, encara que els rendiments d’aquestes parcel·les són molt escassos, a causa de l’edat de les vinyes, el 2022 van tenir una sanitat excepcional. Tal com marquen els principis del celler i el seu compromís amb la sostenibilitat, el cultiu és ecològic i se li apliquen pràctiques que preserven la biodiversitat de la vinya. Posteriorment, al celler, amb una intervenció mínima, es preserva l’essència de la garnatxa i les característiques de la collita, de forma que el vi relata la identitat de la vinya de La Florens, de la qual, l’última anyada marca el cim d’aquest treball.

Captura4

Josep Grau / Foto: Cedida 


“2022 va ser una anyada de sequera, amb moments desesperats, i amb dosis de pluja. Mínimes, sí, però que van arribar en moments oportuns, ja que van proporcionar l’aigua suficient per a mantenir els fruits d’aquestes velles vinyes malgrat les condicions adverses. Els vents justos per aportar-los la mínima humitat i per a assecar-los en el moment just per no tenir malalties procedents de la mateixa humitat”, comenta Josep Grau.
Tot i l’adversitat, el fruit va madurar correctament. Després de la verema, el celler selecciona meticulosament cada raïm, retornant a la vinya d’origen els que no ofereixen suficient qualitat, perquè serveixin com a compost. Els millors raïms seran els que romandran 9 mesos en foudre austríac de 2.500 litres i, posteriorment, reposaran en ampolla per acabar de perfilar els seus matisos.
 

La nota de tast, per Josep Grau:

Si hi hagués una paraula que definís La Florens, és subtilesa. El seu color robí recorda el matí de la verema. La boca és tan deliciosa i seria al mateix temps, que ens demana sentir el plaer de la seva profunditat, la seva grandiosa personalitat.
Els matisos de cireres i maduixes, barrejats amb flors, pètals de rosa i violetes, ens porten a una dimensió que va més enllà dels aromes presents. Una sensació etèria i aèria de la saviesa del fruit, present amb delicadesa. La Florens 2022 és una frase amable que demana tancar els ulls, t’acaricia i et porta a un moment d’intimitat per gaudir plenament.

PVP: 30 €

Sobre Josep Grau Viticultor

Josep Grau Viticultor és el gran projecte de vida de Josep Grau, on es busquen vins autèntics i amb molt poca intervenció, sense artificis, que respectin el llenguatge natural de la vinya. Els primers passos es van donar el 2003, quan van néixer les primeres 300 ampolles d'un projecte radicat a la DO Montsant que el 2016 es va estendre també a Gratallops, a la DOQ Priorat, un territori pel qual Grau s'ha sentit sempre atret i que suposa la culminació d'un somni vitivinícola per a ell i la seva família.
La filosofia de Josep Grau Viticultor es fonamenta en el respecte per la naturalesa, l'elaboració de vins sincers, que tinguin identitat del territori i siguin capaços de transmetre la força del paisatge. El viticultor i cellerer considera l'elaboració del vi com una forma bella de connexió amb l'entorn natural.