Al món del vi la mida sí que importa. Per què? La cambra d'aire que hi ha entre el suro i el vi és sempre la mateixa. Es diu minva i és de més o menys d'un centímetre. En canvi, el volum del vi no és sempre el mateix. Podem escollir, a banda de l'ampolla estàndard de 0,75 litres, la que conté la meitat o la doble.

A part d'altres formats com ara el jeroboam o el mathusalem, entre altres, que són més difícils de trobar (i de servir!). L'ampolla de 375 centilitres, la meitat de la normal, sembla que és la solució dels singles i la salvació dels que després de menjar en un restaurant els espera el cotxe. Els solters o els que tenen una parella que no comparteix els seus gustos vinícoles es veuen "obligats" moltes vegades a escollir-la. Aquesta mena d'ampolla és la solució si l'anyada és la correcta i no s'ha deixat envellir el vi. Recordem que com que té la meitat de superfície amb la mateixa cambra d'aire, el vi tendeix a evolucionar molt més ràpid. Per això, si no es pot controlar bé el temps que ha passat el vi a l'ampolla, és millor obrir-ne una de 750 centilitres i fer servir els taps per fer el buit. N'hi ha molts que, tot i que saben el truc de treure l'aire al vi perquè es conservi millor, continuen comprant la més petita... Potser tenen por de beure el doble del que toca!

 

En la magnum, pel que fa als escumosos, les aromes de la fermentació carbònica solen ser més afinades. A l'ampolla magnum, el doble de la normal, li costarà més evolucionar. Per això, és més que recomanable comprar aquest format per deixar-lo envellir als cellers. A part que aquesta ampolla llueix molt quan hi ha una gran taula. Per això és imprescindible, abans d'adquirir aquests formats, fixar-se bé en l'any. Ja que, quan es tracta de vi, la mida marca el buquet.