La Barcelona Wine Week ha arrencat aquest dilluns 3 de febrer la seva cinquena edició. Una fira carregada de novetats amb un segon pavelló firal per primera vegada, més de 1.000 expositors i amb l'objectiu de superar els 21.000 visitants de l'any anterior. Entre les novetats, la més destacada és l'arribada del concurs Millor Sommelier de Catalunya 2025. Després d'una jornada llarga a la Fira de Barcelona, Cyril Vermeulen del restaurant El Celler de Can Roca s'ha proclamat guanyador d'aquesta primera edició a la qual s'hi havien presentat fins a un total de deu sommeliers professionals, homes i dones. Anna Casabona (Juvé & Camps) i Chus Brion, segona i tercera classificades, respectivament.

Cyril Vermeulen, Millor Sommelier de Catalunya 2025

La desena de candidats al premi eren Albert Señor (Restaurant Quirat), Anna Casabona (Juvé & Camps), Cyril Vermeulen (El Celler de Can Roca), Christian Betoret (Mas de la sala), Chus Brion (consultora), Enric Garcia (Els Casals de Sagàs), Enric Santisteban (Vinseum), Laia Vico (Viavi Vinoteca), Isabel Cruz (Museu del Vermut de Reus), i Marta Farré (Wine Palace).

La competició s'ha desenvolupat en dues fases de matí i tarda. En una primera semifinal, tots els participants s'han enfrontat a dues proves a partir de les 10.00 h a una de les sales de la fira. Primer de tot, han fet un examen escrit, i després un pràctic que consistia en el tast comentat de tres begudes, dos vins i un tercer producte que havien d'identificar. Pel que fa als vins, un d'aquests l'han comentat en llengua estrangera. En aquesta fase matinal eliminatòria el comitè tècnic ha seleccionat els tres millors concursants, que han accedit a la fase final de la tarda.

Després d'una prova sorpresa, prova de servei, tast i identificació de productes, correcció d'una carta errònia, presa de comanda i maridatge, decantació, estil. El jurat professional que ha avaluat el conjunt de les proves estava format per sommeliers professionals i antics guanyadors del concurs. Amb aquest concurs, l'ACS té com a objectiu desenvolupar i promoure el coneixement de la professió, el coneixement dels vins i productes gastronòmics de tot el món, així com reforçar els vincles, l'amistat i la col·laboració entre els professionals del vi.

Els 10 concursants a Millor Sommelier de Catalunya

Albert Señor ha cursat els seus estudis de sumilleria en Grame Impuls i l’Escola Joviat de Manresa. Amb un ampli recorregut professional en restauració i hoteleria, Señor actualment, és sommelier al restaurant Quirat de l’Hotel Intercontinental de Barcelona.

Anna Casabona és sommelier i enòloga per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona; així com Diploma WSET4 i certificat per la Court of Masters Sommeliers de Londres. Sommelier i Wine Educator a Juvé & Camps Prime Brands, amb més de vint anys d’experiència al capdavant del càtering i botiga de vins El Rebost i set anys al celler de Capçanes. Al Concurs Millor Sommelier de Catalunya, Casabona ha estat segona finalista els anys 2024, 2023, 2022, 2019 i tercera finalista el 2018.

Cyril Vermeulen és sommelier per l’Hotel Escola de Ter Duinen de Brujas (Bélgica) i certificat per la Court of Masters Sommeliers de Londres. Des del 2016 forma part de l’equip del Celler de Can Roca (Girona) com a maître sommelier. La seva experiència laboral es va iniciar a establiments belgues com Karmeliet, L’Air du Temps, Maquinze i Hostellerie Saint Nicolas. El 2022 va obtenir el Premi a l’Excel·lència Jove Sommelier Vereeniging Vlaamse Sommeliers VZW.

Christian Betoret és sommelier per l’Escola Joviat de Manresa i ha cursat estudis de Direcció en Restauració per l’escola de negocis EADA de Barcelona. Actualment, és responsable d’esdeveniments i sommelier a Mas de la Sala a Sallent. Va ser tercer finalista del concurs Millor Sommelier de Catalunya 2024.

Chus Brion, Sommelier per l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona, compta amb més de vint anys d’experiència al sector de la formació i comercialització de vi i la gastronomia. Assessora d’empreses del sector; també és col·laboradora habitual en la selecció de vins, olis i altres productes per als Supermercats Aldi.

Enric Garcia va cursar estudis de sommelier a l’Escola de Formació Professional Joviat de Manresa Amb experiència a la sala de diferents establiments, actualment és el sommelier del restaurant Els Casals de Sagàs (Barcelona).

Enric Santisteban és sommelier per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i diploma WSET 2. Cap de l’Àrea de vins al Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, gestiona la Taverna del Vinseum a Vilafranca del Penedès.

Isabel Cruz ha cursat estudis professionals de sommelier a la Universitat Nebrija (Madrid) i a l’Escola Superior d’Hoteleria de Barcelona. És formadora DO Cava, Sherry Master González Byass, DOP Vinos de Jerez y Manzanilla. Així com ha desenvolupat una àmplia experiència laboral com a sommelier i formadora; actualment vicepresidenta i instructora al Museu del Vermut a Reus.

Laia Vico és sommelier per l’Institut Politècnic Nacional (IPN) de Ciutat de Mèxic, i compta amb formació en enologia de Vinexposium. Vico té experiència laboral com a sommelier a celler, restauració, a l'Ambaixada d'Espanya a Mèxic i botiga especialitzada. Actualment, és propietària i gerent a Viavi Vinoteca, enoteca especialitzada en vins catalans, vins internacionals i destil·lats a Vilanova i la Geltrú.

Marta Farré és sommelier, Grau Superior de Direcció de Serveis en Restauració i Grau Mig de Cuina i Gastronomia per l’Escola Joviat de Manresa; així com diploma WSET2. Farré, actualment sommelier a Wine Palace; ha treballat a restaurants com a Petit Comitè (Barcelona), Almadraba Park Hotel (Roses), Compartir Cadaqués o Aürt Restaurant de l’Hotel Hilton Diagonal Mar de Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!