A les acaballes de l'hivern, el millor pla per fer en família o amb els amics és organitzar una calçotada. Romesco, pa, calçots i vi són els únics ingredients necessaris per xalar de valent amb els teus. Però a l'hora d'escollir el vi, pot ser que hi hagi certes discrepàncies. Per esclarir tots els dubtes, aquesta setmana la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, Carla Viladric, explica quina és la millor opció per acompanyar uns calçots en un cap de setmana entre brasa, flama i bons amics.

 

El millor vi per anar de calçotada

El món del vi es divideix entre els amants del vi negre i els que prefereixen vi blanc. Des de sempre has sentit que el negre és per la carn i el blanc pel peix, però per la verdura no està massa clar quina és la millor opció. Segurament estàs acostumat a prendre vi negre amb els calçots, però la millor opció per maridar -per acompanyar- una calçotada és un vi únic i d'allò més diferent.

El vi brisat es premsa i es fermenta com el vi negre, però en comptes de raïm negre s'utilitzen varietats de raïm blanc

El vi brisat és el tipus de vi que millor combina amb els calçots. Al cap i a la fi, no són ni carn ni peix, de la mateixa manera que el vi brisat no és ni blanc ni negre. Almenys no com la majoria dels que coneixes. El vi brisat s'elabora amb varietats de raïm blanc, però que es tracten com si fos negre. Anem a pams.

Vi, calçots, romesco i pa són els ingredients de la felicitat / Foto: Pau de la Calle

El vi negre s'elabora amb el premsatge del raïm i la posterior fermentació del most i les pells conjuntament. Això fa que el vi adquireixi, no només el color fosc de la pell, sinó també un sabor característic amb més tanins. Per contra, el vi blanc es premsa i després se separen el most de les pells per a la fermentació. Doncs el vi brisat es premsa i es fermenta com el vi negre -amb les pells i el most junts-, però en comptes de raïm negre s'utilitzen varietats de raïm blanc.

Pots servir-lo com més t'agradi: amb copa si ets més clàssic o amb porró si ets més tradicional

Un vi singular

El vi brisat sorprèn tothom. Als amants del vi blanc, perquè és un tipus de blanc diferent de la resta i amb un sabor únic. I als amants del vi negre, perquè si el tasten, descobriran que no s'assembla al que tant odien. Un tipus de vi molt gastronòmic que només coneixen i consumeixen aquells qui més en saben. Si portes una ampolla -o un parell, que si sou molts et farà falta- de vi brisat a la pròxima calçotada que organitzis, quedaràs com un mestre vinícola i a més faràs gaudir de valent a tota la colla. Pots servir-lo com més t'agradi: amb copa si ets més clàssic o amb porró si ets més tradicional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!