Quan anem a un restaurant, el que més valorem és el cuiner. Els plats que tenim a taula són fruit de la seva creació, però també de tot l'equip de cuina que hi ha al darrere. Ara bé, perquè tot l'engranatge funcioni, no només ha d'haver-hi un sistema ben estructurat a la cuina. Cal que tots els professionals del restaurant treballin amb passió i talent, com una orquestra teledirigida i molt ben compassada. I quines figures cal subratllar en aquest paper? Com dèiem, més enllà del xef, ressalta la figura dels cambrers i del cap de sala, del pastisser, del cocteler i, és clar, del sommelier. En aquest article repassem els guanyadors dels últims anys i comprovem el restaurant català que aglutina gairebé la meitat dels guanyadors.

Els millors sommeliers de Catalunya: la meitat, en aquest restaurant

Partim des del 2015 i fins al dia d'avui. Josep Pelegrín Rocamora es proclama guanyador ara fa deu anys com a Millor Sommelier de Catalunya, premi que repetia per segona edició consecutiva. El sommelier bagenc es va imposar als seus rivals mentre conduïa el restaurant El Petit Celler, a Manresa, actualment tancat. De Manresa viatgem fins a Girona per desxifrar el guanyador de 2016: Dani Martínez. Sommelier d'El Celler de Can Roca, ja va quedar tercer en l'edició anterior.

Tastos i maridatges de vins a la Barcelona Wine Week 2025 / Foto: Montse Giralt

No marxem del millor restaurant del món el 2013 i 2015, ja que el 2017 es va alçar amb la victòria Audrey Doré. Filòloga de carrera, va començar fa més de deu anys a perseguir la vocació i va començar al sector a La Vinya del Senyor i d'altres espais especialitzats en el sector del vi. Ella es va incorporar a Roca Moo, de l'Hotel Omm de Barcelona, codirigit pels tres germans Roca. El restaurant ja no existeix, però la relació entre Doré i els tres Roca va començar allà i d'ençà que no s'ha aturat. Actualment, és la cap de sommelier del restaurant Vii, Girona, que també forma part del conglomerat Roca. Va repetir premi dos anys després, el 2019.

Entremig, el 2018, el campió va ser Ferran Vila Pujol, que també va ser el millor sommelier de l'Estat el 2022. Va dedicar moltíssims anys al restaurant La Banyeta a Palol de Revardit, de la mà del seu germà, i tres anys al restaurant Atempo a la Fortalesa de Sant Julià de Ramis. La Covid-19 va deixar en blanc el calaix de guanyador de les edicions del 2020 i 2021 per tornar amb força el 2022, any en què va guanyar Ton Clotet, sommelier d'El Cigró d'Or, a Vilafranca del Penedès.

Els vins, imprescindibles a qualsevol restaurant / Foto: Montse Giralt

Toni Albiol Lacasta (Enoteca Divins, Martorell) i Marta Cortizas (El Celler de Can Roca) van ser els millors sommeliers de 2023 i 2024, respectivament. Finalment, el darrer guanyador del certamen a la Barcelona Wine Week 2025 ha estat Cyril Vermeulen, també del restaurant El Celler de Can Roca. I diem “també”, perquè com s'ha pogut comprovar des del 2014, d'aquestes deu edicions —2020 i 2021 en queden exemptes—, en quatre ocasions la victòria ha anat a parar a un sommelier d'un restaurant dels germans Roca. Un 40% dels concurs, que es diu de pressa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!