Fa unes setmanes que exposàvem els conceptes bàsics que has de conèixer per endinsar-te al món dels vins, una lectura imprescindible i bàsica per apropar-se al món vitivinícola. Aquesta setmana aprofundim una mica més al respecte i ens centrem en la importància de l'anyada d'un vi. Què és i quina informació podem obtenir d'ella? La sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, la Carla Viladric, ens en porta tots els detalls per fer una passa endavant pel que fa a l'expertesa del món dels vins.

 

Què és l'anyada d'un vi i què ens diu?

L'anyada en un vi fa referència a l'any en què els raïms han estat recol·lectats. Ens indica si han crescut en condicions òptimes o han patit meteorològicament. Aquesta informació apareix normalment a l'etiqueta frontal, però pot estar a la contra etiqueta, al coll de l'ampolla o fins i tot al suro. Les anyades es classifiquen en deficient, regulars bones, molt bones o excel·lents. La realitzen el Consell dels Reguladors en funció de les condicions climatològiques concretes a la zona vitivinícola. La informació sobre aquesta qualitat del vi és relativa, ja que pot classificar l'anyada com a regular a causa d'una sequera, però si aquest microclima no s'ha vist afectat, pot ser la collita bona.

Les anyades d'una vinya són úniques i irrepetibles / Foto: Cedida

Cada anyada és única i irrepetible

No hi ha dues anyades iguals, ja que el terreny i la climatologia canvien cada any. A l'hora d'escollir un vi ens dirà si la collita va ser bona, però només ens aporta un signe de qualitat, però tampoc no és decisiu a l'hora de comprar-lo. Un vi regular d'anyada pot ser de la mateixa qualitat d'un altre vi amb anyada superior o millor.

Una anyada excel·lent no necessàriament garantirà un vi de qualitat excepcional, ja que són molts els factors que influeixen en la qualitat del vi

Com es pot comprovar, conèixer l'anyada ens permet simplement tenir informació sobre si els raïms utilitzats per a l'elaboració del vi van créixer i van madurar en condicions òptimes o si van patir les inclemències temporals, no garantint-ne, per tant, la qualitat del vi. D'aquesta manera, una anyada excel·lent no necessàriament garantirà un vi de qualitat excepcional, ja que són molts els factors que influeixen en la qualitat del vi, un d'aquests factors pot ser, per exemple, els sulfits. Cada ampolla de vi amaga molts secrets sobre la seva elaboració i és capaç d'apropar-nos als processos meticulosos als quals va ser sotmès i les seves condicions. Per conèixer més sobre les diferents fases a les quals se sotmet el vi abans de delectar el teu paladar, és recomanable visitar els cellers d'arreu del país i conèixer tot un món fascinant.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!