Què són els vins de finca? És possible que alguna vegada hagis sentit a parlar sobre els vins de finca qualificada i que no hagis sabut exactament de què es tractava. En aquesta secció «De vins amb la Laura» pretenem acostar el vi català a les lectores i lectors i explicar-vos en què consisteix aquesta distinció. Per entendre-ho, primer hem de parlar de l’INCAVI: l’Institut Català de la Vinya i el Vi. És un organisme que depèn de la Generalitat de Catalunya i que es va crear l’any 1980. És considerat un centre públic d’investigació, que està al servei de la viticultura catalana. El seu objectiu és treballar per la difusió del vi català i el foment de la cultura del vi. També promoure i incentivar els vins de qualitat del territori i, d’aquesta manera, fer-los més competitius en els mercats.
Vinculat a això últim, l’Incavi va crear el segell «Vi de finca qualificada» i, fins al moment, l’ha atorgat a 19 vins. Podríem dir que és la màxima distinció que pot obtenir un vi català, i que reconeix el treball ben fet a la vinya, l’esforç i l’exigència que els vins d’alta qualitat requereixen. No és fàcil obtenir aquest reconeixement, ja que s’han de complir els següents requisits, entre altres. En primer lloc, el celler que elabora el vi ha de portar mínim deu anys inscrit en el registre de la Denominació d’Origen que li correspongui. El celler i les vinyes han de ser del mateix propietari i el vi s’ha d’elaborar a la mateixa finca o molt a prop. El celler ha de demostrar una trajectòria prestigiosa de mínim deu anys. Finalment, la parcel·la d’on s’extreu el raïm ha de demostrar singularitat i que d’ella en neixen vins amb característiques úniques i qualitativament especials.
A la pàgina web de l’Incavi podeu trobar més informació sobre el tema i conèixer quins són aquests 19 vins de finca qualificada. Nosaltres avui us en presentem quatre, de diferents denominacions d’origen del territori, que ens semblen espectaculars.
Mas de la Rosa (Vall Llach)
Mas de la Rosa s’elabora al Priorat, al celler Vall Llach situat a Porrera. És 100% carinyena negra, que procedeix del paratge singular anomenat igual que el vi. És el seu vi insígnia i el més exclusiu.
Clos Fontà (Mas d'en Gil)
Seguim al Priorat, però ara viatgem fins a Bellmunt, on trobem el celler Mas d’en Gil i el seu Clos Fontà, format per un cupatge clàssic de la zona: garnatxa negra i carinyena negra, procedent de vinyes molt velles. El nom és definit per l’antiga denominació de la finca, Mas d’en Fontà, a causa de la font situada molt a prop de la masia.
Teixar (Vinyes Domènech)
No molt lluny dels anteriors, al Montsant, trobem aquest Teixar de l’imprescindible celler Vinyes Domènech. La seva particularitat: un 100% garnatxa peluda, una varietat negra, que es diferencia de la garnatxa per uns petits pèls que es formen a les fulles. És el primer vi que té el reconeixement de Vi de Finca Qualificada de la DO Montsant.
Vinya Le Havre (Jean Leon)
Acabem a la DO Penedès, amb el celler que més vins de finca qualificada té, 4 en total. L’apassionant història de Ceferino Carrión l’explicarem un altre dia, però us avancem que és com es deia el fundador d’aquest projecte que, en arribar als Estats Units, va decidir canviar-se el nom pel de Jean León. Le Havre és un homenatge a l'inici de la seva història, perquè és el nom del port francès on Ceferino va embarcar-se com a polissó rumb a les Amèriques. Un homenatge també a les varietats franceses: cabernet sauvignon i una mica de cabernet franc.