Els raïms, fruites emblemàtiques de la viticultura, ofereixen una riquesa de varietats que delecten paladars i enriqueixen la indústria vinícola. Des de les robustes i tintes Cabernet Sauvignon i Merlot fins a les delicades i aromàtiques Moscatell i Riesling, cada varietat aporta el seu caràcter únic als vins del món. La diversitat va més enllà del color i el sabor: factors com el clima, el sòl i les tècniques de cultiu influeixen en els perfils gustatius. L'exploració d'aquestes varietals és un viatge sensorial que convida a descobrir noves experiències a cada copa. En un món en recerca constant de l'excel·lència enològica, la diversitat del raïm és un tresor que continua inspirant enòlegs i aficionats per igual.
Aquesta setmana, però, la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, la Carla Viladric, ens presenta la varietat Sumoll. Fes play al vídeo per endinsar-te en una dolça història i ampliar el teu coneixement enòleg.
"Abans de la fil·loxera, la varietat sumoll era una de les més esteses per tot Catalunya", comenta l'experta. Després d'ella, però, va caure en l'oblit per la replantació de les vinyes amb varietats foranes, "que es van posar molt de moda", diu, juntament amb l'expansió del cava. "Així doncs, totes aquestes vinyes més delicades es van començar a replantar o bé amb varietats internacionals o bé amb varietats per elaborar un bon escumós", analitza la sommelier.
La Sumoll es caracteritza per tenir un color viu i al nas donar aromes a sotabosc, juntament amb notes vegetals: fonoll, farigola, garrofa seca, espècies, etc., i certa mineralitat. Aquesta simfonia aromàtica tan mediterrània l'acompanya amb tanins salvatges, un punt d'amargor i certa astringència. D'altra banda, una de les seves propietats és tenir un pH baix o molt baix, cosa que fa que la fermentació malolàctica de vegades no passi o bé s'allargui fins a la criança.
El millor vi per entendre la varietat Sumoll
Pardas - Sus Scrofa
Pardas Sus Scrofa és un vi negre elaborat per Celler Pardas, a Torrelavit, al Penedès. El 1996 Ramon Parera i Jordi Arnan comencen el projecte Pardas amb l'objectiu d'elaborar els millors vins possibles de la finca Can Comas, abandonada, amb boscos, terrenys erms i cultius de secà i pastures. No és fins a l'any 2004, un cop la vinya està formada i equilibrada, quan vinifiquen la seva primera collita. Situada entre 200 i 300 metres sobre el nivell del mar. Per al cultiu de la vinya s'empra una agricultura sostenible i poc intervencionista: s'omet l'ús d'herbicides, insecticides i productes de síntesi. A més, no es llaura el terra per evitar l'erosió i s'utilitzen cobertes espontànies per protegir-lo. Pardas Sus Scrofa s'elabora amb Sumoll de dues finques plantades fa més de 60 anys, sobre sòls sorrencs i executen una verema manual. Desrapat i maceració a temperatura controlada. Fermentació amb llevats autòctons, en acer inoxidable a 20 °C. Criança en dipòsits de ciment durant 4 mesos.