El Celler de La Gourmeteria és una habitació preciosa per trobar-hi tota mena de productes relacionats amb el món dels vins. Des de les recomanacions imprescindibles de la sommelier Carla Viladric, fins al dubte primari i bàsic que seria com obrir una ampolla de vi, passant pels aspectes a tenir en compte a l'hora de guardar un vi a casa. Vins per Nadal, a la nit de Cap d'Any o per al dia de Reis. També posem la mirada sobre el nostre territori, molt ric i amb una varietat descomunal que mereix ser descoberta i explicada. Aquesta setmana ens centrem en una de les varietats més famoses del país: la varietat xarel·lo.

Fes play al vídeo per descobrir tota la informació que la Carla Viladric té preparada per a tu.


Xarel·lo: la varietat preuada de Catalunya

"La xarel·lo és una de les varietats del cupatge tradicional per fer escumosos a Catalunya: xarel·lo, macabeu i parellada", exposa la Carla Viladric. Tot i que a hores d'ara gaudeix d'una alta reputació i estima arreu del país, la situació era diametralment diferent el segle XIX, quan va estar a punt de desaparèixer per culpa de la maleïda fil·loxera i els francesos. La regió de França es trobava en un panorama delicat a causa d'aquest minúscul insecte que malmetia les terres i provocava una collita paupèrrima als veïns del nord, encara pitjor que a Catalunya. "Des del Penedès van començar a enviar vins cap al país francès i els únics que arribaven en unes condicions mínimes, o fins i tot òptimes en certs casos, eren els vins fets a base de xarel·lo", revela Viladric.

Però per què eren tan singulars? Ben aviat, van descobrir dues raons que justificaven la seva excepcionalitat: el seu elevat poder antioxidant i la capacitat de dotar el vi de conservants natural. "Es van posar les piles i ràpidament van començar la replantació de les seves terres amb aquesta varietat. A més a més, en el context d'emergència social actual, encara la fa més interessant per la seva resistència a la sequera i té un gran poder d'adaptació a qualsevol tipus de sòl", conclou la sommelier.

Amb la preuada xarel·lo trobem vins més lleugers, aromàtics, amb un toc cítric, una part acidesa sense pas per fusta, però també vins més complexos, fins i tot passats per botes.

Maridatges amb la xarel·lo

Per rematar-ho, repassem les opcions de maridatge amb aquesta varietat. Si tenim sobre la taula marisc, peix a la planxa o carn blanca, l'aposta segura de la Carla Viladric és una xarel·lo jova, amb tensió, sense pas per fusta. Per contra, la xarel·lo envellida, passada per botes, marida molt bé amb propostes com la pasta cremosa, una lasanya o una taula de formatges. Albet i Noya, Alta Alella o Vinya Janine són les tres recomanacions principals per descobrir la xarel·lo i les diferències segons on s'ubiquin les terres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!