Qui avisa no és traïdor, per això aquest article té un títol nítidament clar: hi ha vins que enamoren, però n'hi ha que fins i tot són capaços de fer-te enamorar d'una varietat vinícola que potser mai abans no havies tastat. Per això, si quan acabis de llegir aquest text i de veure el vídeo de la Meritxell Falgueras vas corrents a buscar algun dels dos vins que avui et presentem, fes-te la idea que potser entre el trepat i tu està a punt de començar una preciosa història d'amor.

 

El trepat: història d'una utopia

Deixem-nos de contes de fades i anem al gra, però, que el vi reclama paciència però la set sempre té pressa. El Trepat és una varietat ferida, com el seu nom indica: segons el DCVB, etimològicament l'adjectiu trepat es designa a alguna cosa plena de talls, forats o trepes. Si ens posem la disfressa d'Indiana Jones i ens posem a fer arqueologia vitivinícola, podem assegurar que abans de la fil·loxera hi havia trepat a tot Catalunya, però que després de la plaga, amb el replantament de totes les vinyes, el trepat només es va conservar a la Conca de Barberà. Per què, però? Doncs és molt probable que sigui perquè aquesta varietat és capaç de rebrotar després d'una gelada i les característiques climàtiques de les vinyes de la Conca, en aquest cas, n'afavoreixen el seu cultiu. Hi ha res més fort que alguna cosa vulnerable? Hi ha res més fascinant que alguna cosa resistent?

DO CONCA BARBERA Arxiu DO Conca de Barberà

Vinyes de Trepat al municipi del Sarral. (DO Conca Barberà)

Sigui com sigui, fins a l'any 2004 el trepat era una varietat menyspreada, oblidada i molt poc valorada, ja que donava vins amb poc color i poc grau, considerant-se una varietat exclusiva per a vins rosats de poc prestigi. De fet, l'any 2004 no existia en tot el món cap vi negre elaborat amb trepat. Tot va canviar, però, quan el celler Carles Andreu va decidir aquell any fer una poda en verd a les vinyes de trepat i elaborar el primer negre d'aquella varietat, per molt que els més vells de la zona arribessin a assegurar que "fer un vi negre amb trepat és impossible". La Història seria una obra de teatre avorridíssima si de tant en tant no apareguessin en escena personatges valents i amb un punt de follia capaços de dir "fem-ho" quan la resta d'actors diuen "no ho provis", ja ho sabem, per això la jugada de Carles Andreu va ser arriscada, però l'any 2009 dos cellers més de la zona com Josep Foraster i Molí dels Capellans van sumar-se al repte. 

Més d'una dècada després, els vins monovarietals de trepat són valoradíssims, tant a casa nostra com arreu del món: l'any 2011 el crític de vins Erik Asimov, del The New York Times, escrivia que el Josep Foraster Trepat 2010 era "un estrany negre elaborat 100% amb trepat, cultivat a Catalunya, a la regió de la Conca de Barberà, al nord-est d'Espanya. Normalment el trepat serveix per elaborar rosats i caves. Per si sol és pàl·lid, fresc, lleuger i amb aromes de cirera, amb un toc de xocolata amarga, resulta deliciós quan es serveix lleugerament fred". De no existir a aparèixer al New York Times en pocs anys: és el trepat al món dels vins el que Rosalia al món de la música? Deixem el dubte a l'aire. Mentre raones la resposta, anem a parlar de dos vins monovarietals de trepat ideals per descobrir amb profunditat aquesta varietat autòctona típica de la Conca de Barberà i famosa pels seus rosats: vins lleugers, afruitats i frescos per la seva moderada acidesa.

Portell rosat trepat novell
Cooperativa Vinícola de Sarral

DO Conca de Barberà
100% Trepat
Al voltant de 5€

Vi novell, vi de l'any, color gerds, aromes de fruites del bosc, lleuger, amb una acidesa que et fa somriure i mil paraules més per descriure un bla bla bla vinícola que es pot resumir de forma simple: omplint-se una copa i bevent. Aquest rosat 100% trepat de Portell és un vi humil, econòmic i senzill, però eminentment personal i únic, capaç d'expressar la identitat de la Conca de Barberà i de les vinyes d'on prové el vi, ubicades a més de 700 metres. Un vi que enamora? Doncs sí, però sobretot un vi capaç d'enamorar, de teixir complicitats i de crear vincles. Fem una prova: tu confia en ell per a algun aperitiu o vermutet de cap de setmana, abans de dinar, ja sigui amb la teva parella, uns amics o una primera cita. Si després de fer la prova i gaudir de la vida a través d'aquest filtre màgic de color maduixa no et sembla que tot és més meravellós, tens permís per escriure al diari, demanar per mi o per la Meritxell i criticar-nos a base d'insults dignes del Capità Haddock. Pacte fet?

Rosat portell novell

Rosat trepat
Agustí Torelló Mata

DO Cava
100% Trepat
Al voltant de 12€

Un trepat elaborat per un celler del Penedès, un cava rosat que no té color del cava que surt als anuncis nadalencs de cava i un escumós brut elaborat amb Mètode Tradicional però que té poc sucre residual. Sí, com veus, aquest Rosat trepat és un cava d'allò més singular i peculiar, amb criança de 16 mesos i un toc fresc, àgil i gens dens, ja que gaudeix del carbònic just i necessari per esdevenir un escumós de bombolla menuda. El segell de qualitat d'un celler històric com Agustí Torelló Mata ja és un punt a favor important per aquest cava versàtil i alegre que tant ens pot fer més agradable un aperitiu com ens pot maridar de meravella amb un arròs o una bacanal carnívora d'aquestes que converteixen els diumenges en alguna cosa més que les petites vacances de cada setmana i els migdies dels diumenges, per fer-ho més concret, en les petites vacances dins d'aquelles petites vacances on voldríem quedar-nos a viure sempre. Per això existeix el vi escumós, suposo: per celebrar la vida, ni que sigui sabent que la felicitat és més efímera que unes bombolles ballant dins una copa de cava.

 agusti torello mata rosado trepat tomevinos 1