Parlar del vi del Penedès és automàticament pensar en tres varietats que tot sovint van agafades de la mà: el macabeu, la parellada i el xarel·lo. En els últims anys, diferents cellers s’han esforçat a demostrar que el xarel·lo, vinificat com a escumós, però també com a vi tranquil, produeix vins elegants, concentrats, profunds i amb una excel·lent capacitat d’envelliment que poc han d’envejar a altres que s’elaboren en zones molt prestigioses del món. Podem dir, doncs, que, en aquests moments, el xarel·lo s’ha convertit en estrella i protagonista del Penedès.
Una mateixa varietat de raïm pot anomenar-se de maneres diferents en funció del seu lloc d’origen: tempranillo, ull de llebre, cencibel, tinta de toro, tinta del país, tinta fina… Totes elles són diferents nomenclatures per a una mateixa varietat. Per aquest motiu, si ens dirigim a la denominació d’origen més petita de Catalunya, situada al Maresme, ens parlaran també de les meravelloses qualitats d’aquest raïm, però ells ens la presentaran com pansa blanca, la reina de la DO Alella.
3 vins imprescindibles elaborats amb xarel·lo
Tenint en compte la realitat del canvi climàtic, aquesta varietat és present i futur, ja que per les seves característiques s’adapta molt bé a climes secs i càlids i, per la seva naturalesa, aporta cos, estructura i acidesa als vins, garantint equilibri, complexitat i aquesta capacitat de guarda que els fa tan especials. A continuació, descobrim tres vins tranquils imprescindibles elaborats amb xarel·lo.
Improvisació (Celler Enric Soler)
L’Enric i la Mercè, amb les seves 4 hectàrees de vinya a Sabanell, són els referents inqüestionables d’aquest canvi de paradigma en l’elaboració de vins amb xarel·lo. Treball manual, al detall i incansable en els últims vint anys, posicionant-se en el mercat i en la ment dels professionals del vi com autèntics mestres en l’elaboració de xarel·los de llarga criança. Improvisació neix l’any 2006 i és la suma del raïm de tres petites parcel·les, que fermenta i fa criança en bocoi austríac i en ous de formigó. Un vi que assoleix una complexitat indescriptible, de les quals només s’elaboren unes 6.000 ampolles a l’any. Un vi que, directament, et fa viatjar a la Borgonya.
Cisteller (Celler Cisteller)
L’any 2023 comença a escoltar-se amb molta força un nom en el sector del vi, procedent de la DO Penedès: Cisteller. Un celler de nova creació on, en Sergi i la Jèssica, ambdós enòlegs que han adquirit experiències treballant en diferents zones vinícoles pel món, decideixen tornar a casa d’ell i començar un nou projecte, homenatjant l'avantpassat familiar, que va arribar a Sant Sadurní d’Anoia a guanyar-se la vida elaborant cistells. 4 vins monovarietals que comparteixen nom, canviant només el color de l’etiqueta: xarel·lo, xarel·lo vermell, incrocio manzoni i malvasia. Compartir una estona amb ells al celler i tastar Cisteller etiqueta verda, és entendre la seva filosofia en la vinificació: produir vins de precisió.
Foranell (Quim Batlle)
Obligatori situar en el mapa la DO Alella, només a 15 km al nord de la ciutat de Barcelona, per presentar-vos l'última recomanació d’avui. El Foranell, de Quim Batlle (Tiana) treballa la pansa blanca per oferir uns vins únics, tant per la varietat com pels trets característics que l’envolten: el famós sauló d’Alella, uns sòls de composició granítica típics de la DO i el foranell —el nom del vi prové d'aquí—, un vent marítim que transporta la salinitat del mar cap a la costa i que impregna unes vinyes 100% ecològiques.
El sauló és un terreny sorrenc i pobre en nutrients, que aporta mineralitat, tensió i acidesa moderada en el vi. El Foranell es cria nou mesos amb les lies en dipòsits d’acer inoxidable i, un cop embotellat, reposarà dos anys en ampolla al celler, esperant que aquesta pansa blanca expressiva i elaborada de manera honesta, arribi al seu moment òptim d’evolució.