En un món on els sentits es desperten i els sabors s'entrellacen, els vins ocupen un lloc privilegiat, oferint una experiència sensorial única que captiva paladars de totes les latituds. Des de les valls andorranes, fins al Penedès o Montsant, passant per l'Empordà, la diversitat de vins a Catalunya i arreu és un reflex de la riquesa cultural i geogràfica del nostre país. A cada ampolla es destil·la l'essència d'un terrer, una història i un procés d'elaboració que fusiona la tradició amb la innovació, així com tècniques i mecanismes que no deixen de sorprendre'ns. Des dels robustos negres fins als delicats blancs, el ventall d'opcions és tan ampli com apassionant, i satisfà gustos i preferències de tots els aficionats al vi. Aquesta setmana, la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, la Carla Viladric, ens parlarà d'uns vins desconeguts, però molt interessants.
Els vins biodinàmics: una fascinant alternativa
Tot i això, en aquest univers de sabors i aromes, els vins biodinàmics emergeixen com una fascinant alternativa que va més enllà del que és convencional. "Hem sentit molt a parlar dels vins ecològics, dels vins naturals, però potser no tant dels vins biodinàmics. I sabem realment què són?", introdueix la Carla.
Inspirats en els principis de l'agricultura biodinàmica, aquests vins es cultiven amb un enfocament holístic, on es considera la interacció entre el terroir, les plantes i els astres. L'educador austríac Rudolf Steiner va desenvolupar un paper fonamental en aquest plantejament. "Les plantes, l'ésser humà i els animals eren tot un conjunt on l'objectiu era retornar a la terra molt més d'allò que ens proporciona", explica la sommelier. En integrar pràctiques com l'ús de preparats vegetals i minerals, el respecte pels cicles lunars i la promoció de la biodiversitat, els viticultors biodinàmics busquen crear vins que reflecteixin la vitalitat i l'autenticitat de la natura.
Aquesta filosofia, que abraça la sostenibilitat i l'harmonia amb l'entorn, afegeix una dimensió extra a l'experiència vinícola i convida els consumidors a connectar-se amb la terra d'una manera més profunda
En primer lloc, hi ha la reposició de nutrients a través de compost d'animal i altres materials orgànics que es troben a la mateixa naturalesa. En segon lloc, és fonamental la no utilització de fertilitzants químics ni altres components artificials. Si més no crear les teves pròpies preparacions i infusions a base d'herbes, minerals i restes d'animals. I, en últim lloc, i el que més evidencia la diferència amb l'agricultura ecològica és seguir les fases lunars per establir els ritmes de treball, ja que així aprofitem totes les energies que els altres ens donen. Finalment, per saber si un vi és biodinàmic hem d'observar l'ampolla i trobar la certificació o etiqueta que posi "demeter".