El millor braó de Barcelona el trobem a La Granja del Pont. Un restaurant de cuina casolana d'aquells que ja no en queden: cuina d'abans amb productes de primera qualitat, plats típics de Catalunya i tot a un preu molt assequible. La Gourmeteria d'ElNacional.cat ha pogut accedir a la recepta i als millors trucs per fer el braó ideal per als paladars més exigents. Jordi Piqué, cuiner de La Granja del Pont, ens explica tots els secrets per triomfar amb un dels seus plats estrella en aquest vídeo.

👨‍🍳 Descobrim els millors 'callos' de Catalunya en un restaurant de Barcelona

 

 

El millor restaurant de cuina casolana de Barcelona

La Granja del Pont és un d'aquells llocs que, si hi vas una vegada, repeteixes. Situat al barri del Putxet de Barcelona, a l'avinguda de la República Argentina, 161, ofereix una carta de les que ja no es troben gairebé enlloc. Menjar tradicional, el de tota la vida, i fet com sempre. Ingredients de primeríssima qualitat, temps, paciència i receptes d'aquelles que la majoria de restaurants han deixat de fer per rendibilitzar el negoci a costa de rebaixar la qualitat del producte. "A poc a poc i molta paciència, la bona cuina requereix el seu temps", assegura Jordi Piqué, cuiner de La Granja del Pont, a un equip de La Gourmeteria. Té clients fixos des de fa dècades (alguns hi van expressament des de fora de Barcelona), però la llista de comensals s'allarga cada dia que passa. Qui hi va una vegada, hi torna. Per això és recomanable reservar abans d'anar-hi. El seu número de telèfon és el 93 417 24 88 i obren cada dia, de dilluns a dissabte, per esmorzar i dinar.

El millor braó de Barcelona el trobem a La Granja del Pont / Foto: Montse Giralt

La recepta i els trucs del millor braó

Braó, callos, risotto de ceps, cachopo, peus de porc a la brasa, cabrit arrebossat, cargols, cua de toro, carn rostida amb bolets, botifarra de pagès, carxofes, faves a la catalana, musclos a la brasa, xató de Vilanova, trinxat de la Cerdanya, timbal d'escalivada amb formatge de cabra... Aquests són només alguns dels molts plats que podem degustar a La Granja del Pont. Jordi Piqué ens confessa els secrets per fer el millor braó a casa. Necessitarem dos braons partits per la meitat (millor que siguin petits, perquè són més tendres), mig litre de caldo de carn suau, una branca de farigola, dos grans d'all, dues cebes, mig porro, mitja pastanaga ratllada, sal, pebre negre, pebre vermell, una cullerada de tomàquet fregit, dues prunes sense pinyol, un vas petit de moscatell, un vas petit de vi negre i un raig de vinagre natural.

INGREDIENTS

  • 2 braons
  • 1/2 l de caldo de carn suau
  • Farigola
  • 2 grans d'all
  • 2 cebes
  • 1/2 porro
  • 2 prunes
  • 1/2 pastanaga
  • 1 cullerada de tomàquet fregit
  • 1 vas petit de moscatell
  • 1 vas petit de vi negre
  • 1 raig de vinagre natural
  • Sal
  • Pebre negre
  • Pebre vermell
Jordi Piqué, cuiner de La Granja del Pont, elabora la millor cuina casolana de Barcelona / Foto: Montse Giralt

Trucs per satisfer els paladars més exigents

"El dia abans de fer els braons els hem d'amanir amb el pebre vermell i negre, sal i un raig de vinagre natural. L'endemà hi afegirem les dues cebes tallades, mig porro a trossets, dues prunes trossejades, dos grans d'all i una mica de caldo suau de carn. Ho posarem al forn, ho tapem i deixem que els courem durant una hora", explica el cuiner. El Jordi treballa amb forn de flama i, en aquest cas, encén el foc de baix i el posa a una temperatura de 200 graus. "Un cop fora del forn, passarem la salsa pel passapuré, posarem els braons en una cassola i un altre cop la salsa amb una mica més de caldo. Quan arrenqui el bull, abaixarem el foc al mínim i ho deixarem coure durant una hora i quaranta-cinc minuts. A mig bullir hi tirarem una picada feta amb un carquinyoli, dues o tres ametlles, una mica de brou de carn, una cullerada petita de farina i ceba caramel·litzada. Deixarem que vagi fent xup-xup i ho anirem remenant, sobretot perquè no se'ns enganxi la farina, i en menys de dues hores, ja estaran al seu punt. El truc per saber que estan cuits és anar-los punxant fins que vegem que es comencen a desfer. Arribats a aquest punt, els traurem del foc, els deixarem reposar i llestos! De fet, si te'ls menges l'endemà encara seran més bons", assegura Jordi Piqué.

INGREDIENTS PER A LA PICADA

  • 1 carquinyoli
  • Ceba caramel·litzada
  • 2 o 3 ametlles
  • 1 cullerada petita de farina
Teresa Palou, autèntica mestra de la cuina i clau de l'èxit de La Granja del Pont / Foto: Montse Giralt

Teresa Palou, la clau de l'èxit

Teresa Palou, mare del Jordi Piqué, és l'autèntica mestra que ho ha ensenyat tot als seus dos fills. Gràcies a ella, han après tots els secrets de la millor cuina tradicional. I, per sort, no han canviat ni una coma del que han après amb la seva mare. D'aquí l'èxit de La Granja del Pont: "cuinar com sempre, amb temps, paciència i carinyo", sosté Teresa Palou a La Gourmeteria. La Teresa fa quaranta anys que és al peu del canó i no se n'ha cansat mai, perquè gaudeix fent bona cuina. "Tot natural, cuinar sempre amb oli d'oliva, les picades d'abans... Avui dia, en general, la gent no dedica tant de temps a guisar com fa trenta o quaranta anys, nosaltres sí. El que és autèntic sempre serà autèntic", assegura Teresa Palou, que, cada dia del món, passa una estona a La Granja del Pont, que, juntament amb la seva família, ha estat i és la seva vida. Els clients més habituals del restaurant gaudeixen fent petar la xerrada amb una autèntica mestra de la cuina i de la vida. Per molts anys!

La Teresa Palou i el seu fill, Jordi Piqué, reben un equip de La Gourmeteria a La Granja del Pont / Foto: Montse Giralt

La Granja del Pont

La Granja del Pont és un restaurant familiar especialitzat en productes de temporada i cuina casolana de tota la vida. La seva carta s'actualitza sovint i inclou plats per a tots els gustos. També destaca la carta de vins, amb una àmplia oferta que inclou referències de Catalunya però també de fora. Si voleu menjar com a casa, cliqueu aquest enllaç per tenir més informació de La Granja del Pont.