El chutney és un condiment agredolç i especiat típic de l'Índia i les cuines del sud-est asiàtic. S'elabora tradicionalment a partir de fruita cuita amb vinagre i sucre, a la qual s'afegeixen espècies i tota mena d'ingredients. La moda dels chutneys a Europa es remunta a l'època de la colonització anglesa de l'Índia, fins al punt que moltes famílies angleses encara beuen te i mengen torradetes de chutney casolà els caps de setmana. Aquesta recepta és una d'aquestes adaptacions europees que, per altra banda, han sabut seduir el nostre paladar.
Ingredients per a 4 persones
Per al chutney:
- 400 g de raïm blanc o negre
- 100 g ceba de figueres
- 80 ml de vinagre de poma
- 60 g de sucre morè sense refinar o de coco
- 30 g de gingebre fresc
- 1 culleradeta de comí
- ½ culleradeta de canyella
- ½ culleradeta de xili en pols (opcional)
Per a les broquetes:
- 10 broquetes (de fusta o acer, de 10 a 20 cm)
- 400 g de pit de pollastre
- Suc d'una llimona
- Pebre negre mòlt
- Sal
La recepta
- Desgraneu el raïm i talleu amb un ganivet tots els grans per la meitat. Seguidament, retireu amb els dits totes les llavors interiors; si estan madures tindran una aparença llenyosa i es desprendran de la polpa amb facilitat.
- Peleu i piqueu la ceba i el gingebre.
- En una olla, afegiu el raïm tallat sense llavors (encara amb pell), la ceba, el gingebre i la resta dels ingredients.
- Escalfeu l'olla a foc suau i remeneu fins que el sucre s'hagi fos per complet. A continuació, tapeu i cuineu a foc suau 1 hora fins que el chutney s'hagi reduït i presenti una textura de melmelada espessa.
- Talleu el pit de pollastre en daus de 2 cm. A continuació, poseu els trossos en un bol, afegiu el suc de llimona i deixeu-los reposar 20 minuts a la nevera.
- Punxeu 3 o 4 retalls de pollastre macerat en cada broqueta i salpebreu-los.
- Escalfeu una paella amb un rajolí d'oli. Quan estigui ben calent, planxeu les broquetes a banda i banda fins que el pollastre s'hagi cuit completament.
- Serviu les broquetes amb el chutney, i acompanyeu amb una mica de verd i uns cirerols.
Consell
No hi ha res més desagradable que una broqueta de pollastre aspre o estellós. Si voleu evitar-ho, aposteu per pollastres criats en llibertat, idealment ecològics. Ja veureu que no us en penedireu.