Tot i que la llegenda diu que Marco Polo va introduir la pasta a Itàlia després de visitar l’Orient cap al segle XIII, trobar-ne l’origen real és una tasca complicada. La paraula 'pasta' fa referència a una massa feta a partir de farina, aigua i ous, ingredients bàsics des de fa milers d’anys que tothom té a casa seva. La pasta ha estat des de sempre un dels plats preferits per tothom i un dels menjars més populars arreu del món. Gairebé cada país té la seva versió d’aquest aliment: Spaetzle a Alemanya, Orzo a Grècia, Pierogi a Polònia, Wonton a la Xina, Ptitim a Israel, o fideus a casa nostra, per exemple. És un producte molt humil, ja que només calen tres ingredients per elaborar-lo i la seva versatilitat l’han convertit un dels plats més assequibles per a tothom que agrada a grans i petits. Des de fa temps, al restaurant Nolla del xef Albert Franch, proposen una versió de pasta fresca d'allò més original, feta a partir dels rosegons de pa sec que els queden dia rere dia al restaurant. Remullats en aigua, barrejats amb farina, passats per la laminadora i cuits en aigua bullent, són un substitut perfecte per la pasta convencional i ajuden a reaprofitar aquell pa que, si no és per aquesta recepta, hagués acabat al cubell del rebuig. No és fantàstic? Si voleu aprendre a preparar pasta a partir de pa, a continuació trobareu un vídeo on el mateix Albert Franch ens ho explica. Endavant!

Pastar pasta de pa amb farina / Foto: Pexels

Fideus fets amb pa, pas a pas

A continuació, trobareu un vídeo amb els passos que heu de seguir per fer fideus amb el pa que us ha sobrat. Una recepta original, fàcil i ràpida que, a més de sorprendre a tots els de casa, ajudarà en la lluita contra el malbaratament alimentari. Però abans, els ingredients que necessiteu:

  • Pa sec
  • Farina
  • Aigua

 

Fideus fets amb pa, la recepta

A continuació, et detallem els passos de la recepta, pas a pas:

  1. Posem el pa sec en un recipient i el cobrim amb aigua tèbia. El deixem remullar fins que s'estovi i es faci una pasta.
  2. Un cop feta una pasta, colem el pa i li traiem tota l'aigua. La reservem per més tard. 
  3. Posem el pa en un bol amb farina i ho treballem bé.
  4. Un cop ho tenim tot ben barrejat, posem una mica de farina sobre la taula i continuem pastant. Hem d'aconseguir una massa que no s'enganxi i es quedi compactada.
  5. Quan ho tenim, la posem en un bol i la tapem amb un drap perquè no s'assequi.
  6. La guardem dins la nevera durant dues hores.
  7. Passades les dues hores, traiem la massa, la dividim en porcions i comencem a laminar. 
  8. Fem aquest procediment unes quantes vegades fins que quedi ben fina.
  9. Amb l'ajuda d'un ganivet, li donem forma d'espaguetis.
  10. Quan tinguem tota la pasta tallada, la bullim 1 minut i mig a l'aigua que havíem reservat i quan ho tenim afegim la salsa que més ens agradi.

Una recepta senzilla amb la qual evitaràs llençar menjar i li donaràs una segona vida alimentària a molts productes de la teva cuina. D'aquesta manera, col·labores en la lluita contra el malbaratament alimentari, molt necessari avui dia. Si després d'aquest plat tens ganes de preparar-ne més i endinsar-te en el món de la cuina d'aprofitament, pots preparar Maionesa vegana d'aquafaba, la primera recepta del nostre xef Albert Franch