Cada Nadal a casa meva, i imagino que passa el mateix a les vostres, la nevera s’omple de carmanyoles plenes de restes dels àpats que no ens hem pogut acabar. Tot i haver decidit, cada any, planificar-ho millor i no acumular tant de menjar, l’excitació d’aquestes dates i el goig d’una taula plena, sumat a l’acaparament de dia rere dia de tiberi, fa que, malauradament, ens quedin plats sense provar. Per contrarestar l’atipament, tasses i tasses de cafè són engolides per no adormir-nos durant la sobretaula de tant que hem menjat i per a fer més espai per als torrons.

☕ Quina és la millor i la pitjor hora per prendre cafè?

 

Holandesa de cafè amb coliflor rostida i avellanes torrades / Foto: Raquel Sánchez

Com podem aprofitar el cafè a la cuina?

Què n’hem de fer de tot el marro del cafè que emprem durant aquestes festes? A casa, el fèiem servir per a les plantes, com a adob. Ara bé, i si el poguéssim aprofitar per a alguna recepta? Per a esmorzar, dinar, berenar i sopar, per exemple. Sempre es pot trobar una manera de fer-lo servir. A la cuina salada el podem utilitzar amb verdures rostides per realçar el seu gust i aroma, com a condiment i també com a ingredient per a la cocció de la carn o del peix amb un gust més prominent. Idoni és, també, per a la cuina dolça: creps, galetes, gelats, brownies, pancakes… En begudes, el podem usar per a licors i kombutxes. Allà on es vulgui incorporar, s’hi pot posar. I ara us sorprendreu i preguntareu, tot això he llençat a la brossa durant tants anys? Apa. Mans a l’obra!

 

🎅 7 aperitius de Nadal fàcils de fer per triomfar a taula
 

Holandesa de cafè amb coliflor rostida i avellanes torrades

Avui us explicaré com fer holandesa de cafè amb coliflor rostida i avellanes torrades, aprofitant el marro d'aquest producte del qual tants som addictes. A continuació, trobareu els ingredients que necessiteu per a quatre persones i els passos que heu de seguir desglossats. Si ho preferiu, podeu consultar el vídeo anterior, on us ho explico de forma detallada. 

Ingredients de la recepta:

  • 250 g de mantega
  • Marro del cafè
  • 2 ous
  • Coliflor
  • Avellanes torrades
  • Reducció de vi blanc
  • Oli d'oliva verge
  • Vinagre
  • Sal

Passos de la recepta:

  1. Desfem la mantega a poc a poc en una cassola. No la feu bullir, que es vagi desfent a poc a poc. Un cop estigui desfeta, apaguem el foc i hi afegim una cullerada sopera del marro del cafè i remenem bé. Ho reservem en un recipient i deixem entre 5 i 10 minuts que infusioni. Veureu que agafa un to marronós. Ho colem en un bol perquè no volem que el marro ens vagi a l'holandesa, ja què ens donaria molta amargor.
  2. Ara ens posem amb l'holandesa. En una cassola amb aigua calenta hi col·loquem un bol a sobre sense tocar l'aigua que aguanti bé la calor. Afegim dos rovells. Les clares no les llanceu! Les podeu fer servir per a un merengue, un pastís, etc. Amb l'ajuda d'unes varetes remenem a poc a poc els rovells.
  3. Afegim un parell de cullerades soperes de vi blanc i seguim remenant. Un cop estiguin els ous, els apartem del foc i afegim la mantega a poc a poc mentre barregem els rovells i emulsionen amb els ingredients.
  4. Hem d'anar amb compte que no es talli. Ha de tenir una textura brillant i sense grums. Si se us ha tallat, afegiu un parell de glaçons i remeneu bé, perquè la fredor ajudarà que es torni a lligar.
  5. Quan ho tinguem, afegim un pessic de sal i un tapet de vinagre. Ja la tenim a punt per servir!
  6. Per acabar la recepta, coem la coliflor a la paella amb oli i mantega. Ja podem emplatar: a la base unes cullerades d'holandesa de cafè i la coliflor per sobre amb les avellanes torrades. Bon profit!

🍪 Les 7 galetes de Nadal per degustar les delícies dolces més populars d'arreu del món
 

Una recepta senzilla amb la qual evitaràs llençar el marro del cafè i li donaràs una segona vida alimentària a un producte amb moltes oportunitats a la cuina. Si després d'aquest plat tens ganes de preparar-ne més i endinsar-te en el món de la cuina d'aprofitament, pots preparar Maionesa vegana d'aquafaba o Fideus fets amb pa, les altres receptes del xef Albert Franch