A casa o al restaurant, moltes receptes necessiten suc de llimona o d’altres cítrics, i la gran majoria de vegades, la quantitat de suc per pela feta servir no hi coincideix. El que ens queda és gairebé el 50% de la peça de fruita anant a les escombraries. Però, ¿i si en contes de mirar-les com a residu, canviem el punt de vista i les mirem com a un subproducte útil i absolutament deliciós?

Limoncello o licor de llimona?

Hi ha mil maneres per aprofitar-les: des de fer infusions, aromatitzar caldos, vinagretes, kombuches, vinagres, receptes dolces i salades… Avui, però, us portem una de les receptes preferides al restaurant i a casa: licor de llimona, un beure inspirat en el conegut limoncello italià. 

Limoncello és un licor originari del sud d’Itàlia, particularment famós a la costa Amalfitana on els llimoners hi són abundants. Segons diuen, és el segon licor més popular a Itàlia, just darrera del Campari, i normalment es serveix després dels àpats com a digestiu.

La recepta que proposo avui és extremadament senzilla, però necessita paciència, ja que al ser una infusió en fred, necessita temps per infusionar-se com Déu mana. Tardarà dues setmanes a ser enllestit, així que paciència... I mans a l’obra!

 

Ingredients
  • 500ml de vodka
  • Peles de 4-5 llimones
  • 150ml d’aigua
  • 150g sucre
Recepta pas a pas

Comencem pelant les llimones, anant en compte per no endur-nos la part blanca sota la pela, que donaria un gust extra amargant al licor. Posarem les peles en una pot de vidre que tapi bé, i les cobrirem amb el vodka. Les deixarem infusionar una setmana, sacsejant el pot (ben tancat) cada dia.

Amb el sucre i l’aigua, en farem un almíbar. Poseu el sucre i l’aigua en un cassó, i escalfeu fins que el sucre s’hagi desfet completament mentre remenem amb unes varilles.

Al cap d’una setmana, obriu el pot, afegiu l’almíbar, i torneu a tapar, repetint exactament el mateix procés que la setmana anterior.

Al cap de dues setmanes, coleu el licor de les pells. Corregiu amb almíbar fins al punt de dolçor que més us agradi.

Licor de llimona

Un cop el licor de llimona estigui acabat, feu-ne mil i una receptes! Pessics i pastissos, gelats, mousses, vinagretes per amanir peix i amanides, cocktails variats… Allò que us vingui de gust! El més fàcil però: serviu per exemple sobre una bola de sorbet de llimona, o en un vas amb un glaçó. I a gaudir-ne!