El menjar blanc és una crema típica del sud i est de Catalunya que s’elabora espessint amb farines una llet perfumada. A les terres d’interior, la llet sol ser d’ametlla. I a prop del litoral, a les Illes Balears o fins i tot a l’Alguer, la llet de vaca agafa tot el protagonisme. No és casual, aleshores, que els pagesos arrossers del Delta de l’Ebre l’elaborin amb llet animal. Com tampoc ho és que aquesta recepta porti la firma de Fran López, xef dels restaurants Xerta i Villa Retiro (ambdós amb una estrella Michelin), dedicats a homenatjar amb sentiment i creativitat la cuina del Delta i de les Terres de l’Ebre.


INGREDIENTS

  • 1 litre de llet
  • 100 g de farina d’arròs
  • 180 g de sucre blanc
  • 1 canó de canyella
  • La pell de mitja llimona (sense la part blanca)
  • 200 g de fruits vermells variats (maduixes, gerds, groselles…)
  • Manat de fulles de menta

Recepta:

  1. En una olla, aboqueu la llet de vaca, el canó de canyella i la pell de llimona. Quan arrenqui el bull, apagueu el foc i deixeu infusionar la llet durant 15 minuts.
  2. Coleu la llet, torneu-la a l’olla i escalfeu-la novament. Abans que arrenqui el bull, afegiu el sucre, la farina d’arròs i bateu enèrgicament amb una batedora de mà o elèctrica.
  3. Deixeu bullir molt suaument la barreja durant 5 minuts. Un cop cuit, dipositeu-la en bols individuals, i deixeu-la refredar per tal que agafi consistència.
  4. Al moment de servir-lo, afegiu els fruits vermells, decoreu amb unes fulles de menta i, opcionalment, afegiu uns trossets de galeta triturada.

CONSELL

Si no et molesta que el menjar blanc adopti un color crema, substitueix el sucre blanc per un sucre integral. De fet, al mercat hi ha sucres integrals de canya cada cop més blancs, els quals representen una magnífica opció més saludable per a elaborar aquestes postres.

AMB QUÈ HO MARIDO?

Amb qualsevol dels licors típics d'arròs del Delta de l’Ebre. Entre els quals, el dels Segadors del Delta, elaborat amb autèntic aiguardent d’arròs, és el més interessant.