El millor pastís de formatge de Barcelona, de Catalunya i un dels millors del món, segons els experts, el trobem a la pastisseria Jon Cake. El pastís clàssic fet amb quatre formatges és el més venut, però també arrasen el més gustós i potent fet amb formatge blau cabrales, el d'idiazabal amb formatge fumat d'ovella o el de xocolata. La Gourmeteria t'ensenya els millors pastissos del Jon Cake i et revela la recepta i tots els trucs perquè els puguis fer de manera fàcil a casa teva. Te n'expliquem tots els secrets en aquest vídeo:

 

Un dels millors pastissos de formatge del món

Jon García, un jove que es dedicava a l'aeronàutica, va decidir fer un canvi de vida i dedicar-se a fer pastissos de formatge. I l'ha encertat de ple, perquè ha aconseguit el negoci del segle. Les llargues cues davant la seva pastisseria, Jon Cake (carrer dels Assaonadors, 29), al barri del Born de Barcelona donen fe de la qualitat brutal dels seus pastissos. "El clàssic està fet amb parmesà de 24 mesos de maduració, un grana padano de 16 mesos, gorgonzola i mascarpone", explica Jon García a La Gourmeteria. "El rei, per mi, és el de formatge blau fet amb cabrales, un formatge asturià molt potent i intens. Nosaltres hi afegim un altre formatge blau de fulla per rebaixar-lo una mica i aconseguir un pastís que es pugui degustar sencer sense parar".

El millor pastís de formatge es fa al Jon Cake, a Barcelona / Foto: Carlos Baglietto

La recepta del pastís de formatge de Jon Cake

Jon García ens confessa els secrets de la seva recepta perquè puguem fer els millors pastissos de formatge del món a casa. "Recomano que la meitat de la recepta sigui formatge, una base important de formatge crema i un 20% del formatge que més ens agradi i vulguem fer servir. Va molt bé un gorgonzola perquè és molt gustós (mig quilo de formatge crema i 100 o 150 grams de gorgonzola), cinc ous, 200 ml de crema de llet, 200 grams de sucre i una cullerada o dues de farina. Per a la base, necessitem un tub de galetes maria i 100 grams de mantega. Triturem les galetes i la mantega i ho congelem perquè la massa quedi ben compacta", explica Jon García a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Com hem d'elaborar el pastís? "Barregem els formatges amb els ous, la crema de llet, el sucre i la farina. Tot ben triturat. Ho posem al motlle i cap al forn (ha d'estar a una temperatura de 200 o 220 graus). Quan estigui daurat, ja el tenim llest. El deixem reposar a temperatura ambient durant tres o quatre hores (ara que comença a refrescar no cal tanta estona) i ja el podem degustar", explica el mestre pastisser.

  • Mig quilo de formatge crema
  • 100 o 150 grams de gorgonzola
  • Cinc ous
  • 200 ml de crema de llet
  • Una cullerada o dues de farina
  • Un tub de galetes maria
  • 100 grams de mantega
El Jon Cake fa 800 pastissos de formatge cada setmana / Foto: Carlos Baglietto

A quina temperatura s'ha de menjar el pastís de formatge?

El Jon Cake treballa amb els millors formatges del món: de Suïssa, França, Itàlia, Alemanya, Espanya i Catalunya. Aquesta setmana, per exemple, treballa amb l'sbrinz suís i els propers dies també ho farà amb emmental, gruyère, appenzell... Una altra cosa important, a quina temperatura es recomana menjar el pastís de formatge?: "Per anar bé s'ha de menjar a una temperatura ambient d'entre 20 i 25ºC perquè no estigui fred i es pugui sentir el formatge. Així, els greixos no estan freds i es reparteixen millor per tot el paladar", assegura Jon García. Un tros de pastís del Jon Cake amb un vi de xerès (amb una bona copa d'amontillat) és un dels plaers més grans de la vida. "Toques el cel", assegura Jon García. I, després d'haver-los tastat, en donem fe!

Jon Cake: preu dels pastissos de formatge

"Les porcions les venem a 33 euros el quilo a la botiga. El preu del pastís depèn de la mida: si agafem el petit (per a dues o tres persones), val 13 euros, el mitjà (per a quatre o sis persones) costa 24 euros i el més gran, 45 euros. Ara bé, teniu descomptes importants si els compreu a través de la pàgina web, on els trobareu a 12,50, 22 i 37,50 euros. Sempre és millor encarregar, surt més barat i t'estalvies les llargues cues que tenim a la porta de la pastisseria", diu Jon García. Els envien a domicili però només a la ciutat de Barcelona. Si voleu comprar els pastissos del Jon Cake, podeu clicar aquest enllaç

Les llargues cues a la porta de Jon Cake donen fe de l'excel·lent qualitat dels seus pastissos de formatge / Foto: Carlos Baglietto

El millor brownie de Barcelona

Si aneu al Jon Cake, també us resultarà impossible no caure en la temptació de tastar el seu brownie. "Després del pastís de formatge és el producte que més venem, triomfa moltíssim. Aquest local, abans que l'agaféssim nosaltres, era una pastisseria i el seu producte estrella era el brownie. Vam decidir continuar amb aquesta tradició i la veritat és que en venem moltíssims", explica el Jon.