Barcelona (1970). Empresari i productor d’oli d’oliva prèmium. Propietari i fundador de l’empresa “The Barcelona Olive Oil Company”, i "Oro Líquido" (Barcelona), membre de la societat Oli de la Vall d’Arbúcies SL., i de l’Associació AMPOC. Cansat de la vida de ciutat, va comprar una masia del 1820 i se’n va anar a viure al Bages. Allà s’endinsa en una metamorfosi que el porta a descobrir el món de l’oli, i s’engresca a ser-ne productor. Actualment, viu a Cape Cod (Massachusetts), on ha aterrat per a donar a conèixer el seu oli prèmium als americans

Va ser el món del cinema el que em va fer deixar l’enginyeria. Vaig estar treballant 10 anys com a guionista i va ser després que vaig descobrir el món de l’oli

Xavi, quina va ser la raó que et va fer decidir deixar el món de l'enginyeria automobilística i com vas arribar a l’emocionant món de l’oli?
De fet, va ser el món del cinema el que em va fer deixar l’enginyeria. Vaig estar treballant uns 10 anys com a guionista i va ser després que vaig descobrir el tema de l’oli. Vaig anar a viure a una típica masia catalana i allà vaig trobar dues varietats autòctones d’olivera, la Corbella i la Verdal, que estaven abandonades des de feia més de 90 anys. 

De quants litres va ser la primera producció d’oli?
Els arbres més propers a la casa, que van ser els primers que vaig recuperar, eren de Corbella i la meva primera producció va ser de 15 litres. Encara recordo com, tornant del molí, vaig pensar que no ho tornaria a fer. No compensava tot l’esforç per a tan poc oli. Però un cop vaig tastar-lo, em vaig enamorar del gust i l’olor del Verge Extra.  

OLIVERA POSTA DE SOL
Olivera amb posta de sol / Foto: Javi Paricio

Com definiria el teu paladar les varietats d’oliva recuperades a casa teva?
La varietat corbella és dolceta. Les olors tenen un principi de fonoll i després canvia a maduixa, fins i tot a flors. També té una mica de mango al final i en boca és dolç sobre dolç, no hi ha cap amarg, notes molt més la maduixa, i el retronasal és com un mango. De la manera que jo el faig, té un picant molt accentuat. La varietat verdal és el contrari, té una cosa curiosa, en boca entra suau, sembla dolça, i de mica en mica va pujant l’amargor i, de vegades, fins i tot té notes d’una ametlla amargant o d’una carxofa, i en nas és sovint com una compota de pera i una mica de menta. Fa plorar i estossegar del picant tan accentuat que té. 

Feu algun tipus de tractament a les vostres oliveres?
No, no crec en l’agricultura orgànica, ni tan sols en la biodinàmica. Bé, no és que no hi cregui, jo sé que funciona, però tots els tractaments són per dopar l’arbre i assegurar-te una producció. Jo només faig servir els fems ecològics, i la manera que podo les oliveres, és l’únic tractament que faig. He de reconèixer que si els arbres s’haguessin de morir, faria el que fos, però per ara em mantinc ferm a no dopar els arbres. Si un any em donen més i un any menys, això és la natura. 

No crec en l’agricultura orgànica, ni tan sols en la biodinàmica. Bé, no és que no hi cregui, jo sé que funciona, però tots els tractaments són per dopar l’arbre i assegurar-te una producció

Com podem saber si ens enganyen quan comprem oli d’oliva verge extra?
Desgraciadament, moltes vegades només ho pots saber quan has comprat l’ampolla, quan arribes a casa i l’olores. Un oli d’oliva verge extra no fa olor d’oli, fa olor d’herbes o de flors, no a oli d’oliva, i després, la picor característica que et deixa a la gola. Si no compleix aquestes dues coses no és oli d’oliva verge extra, sobretot el picant a la gola, que no es pot imitar. 

Els teus olis són monovarietals o heu fet algun cupatge? En aquest cas, qui participa en els cupatges dels teus olis?
Els meus olis són monovarietals. Els olis que fem a OVA sí que són cupatges i ens ajuda la Clara Antúnez i l’Antonio Lopo, dos sommeliers molt professionals. 

Xavi Ruzafa en una conferència / Foto: Javi Paricio
Xavi Ruzafa en una conferència / Foto: Javi Paricio

Què és OVA? 
OVA és oli de varietats antigues recuperades. És el projecte que vàrem portar a terme amb en Ramon Espígol per a produir olis de qualitat, no prèmium, però si de qualitat a un preu just, i busquem varietats catalanes de sempre. 

Quins projectes comercials engegues relacionats amb l’oli a Catalunya?
A Catalunya primer vaig muntar la meva empresa, “The Barcelona Olive Oil Company”, després la botiga “Oro Líquido” a Barcelona i més tard el Molí d’Arbúcies i l’associació AMPOC, de micro productors d’oli.

Penses que a Catalunya i a Espanya en general es consumeixen olis de qualitat? Per què?
Crec que el nivell ha pujat respecte fa 20 anys, però encara falta molt per poder dir que en general consumim oli de qualitat. La desinformació del consumidor és el gran problema.

Només l’oli d’oliva verge extra tindrà futur a Catalunya. Som un país petit productor i no podem anar a volum, hem de fer qualitat

L’oli de qualitat, té futur a Catalunya?
Només l’oli d’oliva verge extra tindrà futur a Catalunya. Som un país petit productor i no podem anar a volum, hem de fer qualitat. Això ho dic a tothom, productors, gestors, polítics... però encara no hem pogut canviar el model productiu i fem massa oli de qualitat mitjana-baixa. I ho fem perquè el consumidor busca precisament això, perquè no està informat correctament.

Quan i per què decideixes fer la maleta i venir cap als EUA a promocionar els teus olis de qualitat?
Fa més de dos anys que vaig començar a preparar aquest projecte. Els darrers 8 mesos van ser molt intensos i finalment vaig poder venir a finals de juliol del 2022.

Penses que l’americà valorarà l’oli de qualitat des d’una altra perspectiva que el català?
No crec que ho miri des d’una altra perspectiva, potser la diferència és, encara que sigui difícil de creure, que el consumidor americà està més i millor informat que el català. Veig que als americans els agrada informar-se, fer recerques, entendre... I potser el català, com que des de sempre ha tingut l’oli a l’abast, no és una tema que l’interessi gaire.  

OLIVES AL SAC
Sac ple d'olives / Foto: Javi Paricio

Fa poc que has arribat a Cape Cod (Massachusetts). Fes-me cinc cèntims de la teva arribada, t’has sentit acollit?
Els EUA des del punt de vista d’un europeu, és increïble. Tot és gran, exuberant, ple de natura... I Cape Cod és preciós. L’energia que tenen els americans s’encomana ràpidament. Al principi vaig sentir una mica de vertigen, però un cop estàs ficat dins la roda, només has de deixar-te anar. És un país magnífic, tot i que molt diferent del que estic acostumat.

Quina és la teva marca de distribució del teu oli als EUA i quins seran els canals de comercialització?
En principi, com que soc un “molt petit productor”, un micro productor, per ser més exactes, la meva idea és vendre el meu oli d’oliva verge extra directament al client final, sense intermediaris.

Aquí als EUA és molt complicat gaudir d’uns olis Verges Extra de petita producció i d’alta qualitat. És per això que he vingut, per sorprendre i demostrar el que podem fer els productors catalans 

Què penses dels olis Italians que tenim als EUA? En general són de qualitat o es venen molt perquè el país de la bota ha explotat la marca Itàlia cosa que els catalans ho tenim pendent?
Hi ha olis italians de molt alta qualitat, però sincerament, no n’he trobat ni un de bo als EUA. La qualitat general dels olis que pots comprar arreu del país és bastant baixa, i desgraciadament sembla que tots estan competint per preu, com també passa a Europa. Aquí als EUA és molt complicat gaudir d’uns olis Verges Extra de petita producció i d’alta qualitat. És per això que he vingut, per sorprendre i demostrar el que podem fer els productors catalans.